Naar een religieloos christendom?

De Russische schrijver Leo Tolstoj moest niets hebben van christelijke dogma’s. Hij dacht zelfs dat een christendom ontdaan van dogma’s dichter stond bij de bedoelingen van Jezus dan wat latere kerkelijke praktijken ervan hadden gemaakt.

Enkele decennia na de dood van Tolstoj, in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, stelde vooraanstaand theoloog en verzetstrijder Dietrich Bonhoeffer zich een religieloos christendom voor. Het ‘religieuze christendom’, zo vond hij, paste niet meer bij de gebeurtenissen van zijn tijd en mondige mensen stellen zich niet meer afhankelijk van een God.

Heeft het huidige christendom z’n tijd gehad of vraagt onze tijd om een nieuwe houding ten opzichte van het christendom? Wat zou jouw voorkeur hebben: een Nederland zonder christendom (in welke vorm dan ook) of met behoud van het beste uit ons christelijke erfgoed? En als dat laatste je meer aanspreekt, waaruit bestaat dan ‘dat beste’ voor jou?

Na een korte inleiding van Alla Avilova gaan we daarover met elkaar in gesprek. De toegang is vrij. Gelieve wel te registeren, het aantal plaatsen is beperkt.

Auteur

Alla Avilova is literair auteur en publiciste uit Rusland en woont sinds 1979 in Nederland. Zij was medeoprichter van het blad Koorddanser, een belangrijke informatiebron op het gebied van zingeving en spiritualiteit in de jaren ’80 en ‘90. Tegenwoordig gaat haar belangstelling uit naar universele inzichten in het christelijke erfgoed die spirituele zoekers in onze tijd kunnen aanspreken. Daarover schrijft ze artikelen voor Nederlandse en Russische media. Zomer 2018 verscheen van haar hand ‘Mijn evangelie’ (uitg. Kok). Zie ook: nederlands.avilova.com