Romans met een vrouwelijke hoofdrol

De stem van een vrouw

In ‘De stem van een vrouw’ van Francine Rivers wordt Kathryn Walsh met groot onrecht geconfronteerd. Ze wil niets liever dan de strijd aangaan, maar wat als ze daarmee haar leven riskeert?

Voor Kathryn is niets doen echter geen optie. Eind 19e eeuw arriveert ze in het mijnstadje Calvada om haar ooms erfenis op te eisen: het kantoor waar hij zijn krant maakte, te midden van bordelen en saloons, en een mijn die niets oplevert. Geraakt door de slechte behandeling van mijnwerkers en hun gezinnen, besluit ze het krantje nieuw leven in te blazen. Daarmee strijkt ze recht tegen de haren in van de mannen die het stadje besturen. Maar Kathryn weigert om haar mond te houden en publiceert alles waar ze in gelooft. Tot wanhoop van Matthias Beck, de salooneigenaar die haar probeert te beschermen.

‘Het toevluchtsoord voor gebroken harten’ van Susan Anne Mason is het eerste deel in een nieuwe serie en speelt zich af in Toronto, 1939. Olivia Rosetti wordt opgepakt en gevangengezet omdat zij ongewenst zwanger is geraakt. Ze wordt ‘onverbeterlijk’ geacht en naar een heropvoedingsgesticht gestuurd, waar ze de meest vreselijke dingen meemaakt.

Wanneer Olivia na anderhalf jaar zwaar getraumatiseerd vrijkomt, wordt ze in huis genomen door Ruth Bennington. Samen besluiten ze een opvanghuis te beginnen voor vrouwen in dezelfde situatie. Maar Olivia blijft last houden van haar verleden – tot ze weduwnaar Darius Reed en zijn dochtertje ontmoet. Zij helpen haar om zich langzaam weer geliefd te gaan voelen.

Het toevluchtsoord voor gebroken harten
De aard van breekbare dingen

‘De aard van breekbare dingen’ van Susan Meissner speelt zich af in San Francisco. Het is 18 april 1906 en de stad beeft op haar grondvesten. Een heftige aardbeving leidt tot een verwoestend inferno. Uit de puinhopen staan twee vrouwen en een klein meisje op. Voor hen is dit het begin van een nieuw leven, en wat er onder de brokstukken is achtergebleven mag voor altijd verborgen blijven. Maar het verleden laat zich niet zo gemakkelijk begraven.

‘De aard van breekbare dingen’ is een meeslepende roman over de kracht van vriendschap, moederliefde en vrouwelijke solidariteit, die je nog lang zal bijblijven.

In ‘Wat blijft is liefde’ van Jody Hedlund moet het weesmeisje Sophie Neumann een moeilijke keuze maken. Door een aantal ongelukkige gebeurtenissen en misverstanden is zij gescheiden geraakt van haar oudere zussen. Nu woont ze al een aantal jaar alleen in New York. Ze heeft twee jonge kinderen onder haar hoede, van wie ze houdt alsof die van haarzelf zijn en ze is vastbesloten om hen niet in de steek te laten. Maar door een vervelende gebeurtenis moeten ze opeens de stad ontvluchten. Sophie besluit met de kinderen mee te reizen met de Kindertrein. Met een groep weeskinderen reizen ze zo naar het westen, in de hoop daar een nieuw leven te kunnen beginnen. Maar dan komt Sophie voor de moeilijkste keuze van haar leven te staan…

‘Wat blijft is liefde’ is het derde en laatste deel van de serie ‘De kindertrein’. Eerder verschenen in deze serie van Jody Hedlund ‘Waar het geluk wacht’ en ‘Een stap in het licht’.

Wat blijft is liefde
Een lied in de schaduw

‘Een lied in de schaduw’ van Lynn Austin is een spannende historische roman over ingewikkelde dilemma’s in oorlogstijd met het Hollandse platteland en Leiden als decor. Lena woont samen met haar man op een boerderij, waar ze besluit onderduikers te verbergen. Haar dochter Ans vestigt zich tegen Lena’s zin in Leiden en sluit zich aan bij het verzet. De Joodse violiste Miriam is naar Nederland gevlucht op zoek naar veiligheid, maar dit blijkt al snel een illusie te zijn. Om te overleven moet Miriam een keuze maken die de levens van de drie vrouwen voorgoed met elkaar zal verbinden.

‘Mijn moeders hoop’ is het eerste deel van Francine Rivers’ tweedelige familiesaga ‘Marta’s erfenis’, over de gecompliceerde relaties tussen moeders en dochters van verschillende generaties.

Aan het begin van de twintigste eeuw verlaat Marta Schneider haar ouderlijk huis in Zwitserland. Ze is vastbesloten haar onrechtvaardige vader, haar lieve maar zwakke moeder, en de beperkingen die vrouwen in die tijd krijgen opgelegd, te ontvluchten. Haar zoektocht naar een eigen bestaan leidt haar door heel Europa en brengt haar uiteindelijk in Canada. Als de wereld in de greep is van de oorlog, staat Marta voor de moeilijkste keuze van haar leven: vasthouden aan alles waar ze zo hard voor heeft gevochten, of de man volgen die haar hart heeft veroverd?

De serie ‘Marta’s erfenis’ is een aangrijpend portret van moeders en dochters, en de patronen die zij doorgeven. Het tweede deel is ‘Mijn dochters droom’.

Mijn moeders hoop