De Top 20 van de maand

Bekijk de beste titels van deze maand. Bekijk snel onze meest bekeken boeken van deze maand en geniet van één van deze boeken!

1. De namiddag van het christendom

In zijn theologisch-filosofische boek ‘De namiddag van het christendom’ schetst Tomáš Halík op profetische wijze de toekomst van de kerk. Hij stelt dat we niet leven in een tijdperk van verandering, maar in de verandering van een tijdperk. Al de crises die de kerk nu doormaakt, zijn nodig om tot een volwassener christendom te komen. 

'Tomáš Halík neemt geen blad voor de mond.' - Trouw *****

2. De jongen, de mol, de vos en het paard

‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. 



3. De jongen, de mol, de vos en he paard - Het geanimeerde verhaal

In ‘De jongen, de mol, de vos en het paard – het geanimeerde verhaal’ van Charlie Mackesy gaat een nieuwsgierige jongen op zoek naar een thuis. Onderweg ontmoet hij een wijze mol, een bedachtzame vos en een krachtig paard, en dat is het begin van hun vriendschap. De grote, full colour illustraties, zijn gebaseerd op de BBC animatiefilm (te zien op Apple TV) die de Oscar won voor de beste korte animatiefilm. 

4. Lysbeth

In de historische roman Lysbeth van Marlies Medema raakt Lysbeth, een rijke Amsterdamse koopmansvrouw, tegen haar wil verzeild in een politiek conflict. Het verscheurt haar en dreigt haar familie uiteen te drijven. Haar man, Rem, is een belangrijke remonstrantenleider, terwijl haar broer Jan die haar heeft grootgebracht fel contraremonstrant is.

israel een wereld apart piet van midden

5. Israël, een wereld apart

Wat maakt Israël zo bijzonder? Daarop probeert dit boek het begin van een antwoord te geven. De auteur beschrijft de geschiedenis van Israël vanaf de eerste eeuwen, met nadruk op de laatste 75 jaar. Een geschiedenis vol conflicten en verrassende overwinningen.

6. Levensbestemming

‘Levensbestemming’ van Wim Rietkerk is een kostbaar theologisch kleinood over de kunst van het ouder worden en het zoeken naar een bestemming in het leven. Ouder worden kan als iets kwetsbaars aanvoelen of zelfs als een aftakeling. Aan de hand van cultuurfilosofische, psychologische en Bijbelse thema’s wijst Wim Rietkerk de weg naar een vorm van ouder worden die geen neergang is, maar een verbreding en een verdieping, waarbij de levensweg wordt gezien vanuit het perspectief van de bestemming. 

7. Alleen in de films

‘Alleen in films’ van Henriët Spronk is het eerste deel in de nieuwe serie ‘Babet’, voor meiden vanaf 13 jaar. Voor liefhebbers van Maaike & Domenico.

De zestienjarige Babet gaat in de zomervakantie werken op een Franse camping. Haar stacaravan deelt ze met de Belgische Lisa, een enorme sloddervos. Een andere camping-collega is de Nederlandse Sven, een knappe jongen. Babet vindt hem steeds leuker, maar ziet hij haar wel zitten? Tegelijkertijd pakt de Franse Julien Babet helemaal in met zijn zuidelijke charmes. Maar is ze wel leuk genoeg voor een vriendje? En hoe moet het nou verder met Sven?

8. Het geheim van David

In het bijbelstudieboek ‘Het geheim van David’ neemt Henk Binnendijk de lezer mee door de psalmen van David. Hoe kan David, een koning van Israël met zo’n druk en bedreigd leven, toch de tijd nemen om stil te zijn voor God en een psalm te schrijven? 

9. De lady in de toren

In de roman ‘De lady in de toren’ van Laura Frantz moet lady Blythe Hedley plotseling vluchten wanneer haar vader wordt uitgeroepen tot vijand van de kroon. Ze komt als onderduiker terecht in de toren van Wedderburn Castle in Schotland. Maar in een huis met zeven zonen en vele bedienden blijft haar aanwezigheid niet lang geheim.

10. Oproep tot omkeer

Oproep tot omkeer van Wim Dekker is een interessant theologisch boek over bekering. Waarom gaat het in deze tijd nauwelijks nog over bekering? Wim Dekker onderzoekt de Bijbelse wortels van dit woord alsmede de impact die het spreken over bekering gehad heeft in de gereformeerde traditie. Hij vergelijkt bekering met het hedendaagse spreken over bestaansverheldering, het komen tot je diepste zelf. Schrijvers als Anselm Grün en David Brooks passeren de revue. Het boek eindigt met een krachtig pleidooi tot herwaardering van de Bijbelse oproep tot omkeer, persoonlijk en maatschappelijk.

11. Godenschemering

‘Godenschemering’ van Daniël de Waele is een theologische cultuurgeschiedenis die de evolutie van het geloof in God uitdiept in de loop der tijd. Israël ontdekte in een polytheïstische wereld de Ene God, die door de tijd heen steeds humaner werd en dichterbij kwam. Hoe is het geloof na die grote stap geëvolueerd? Hoe past het verdampen van het geloof, dat uiteindelijk eindigde in de dood van God, in deze evolutie? En welke rol heeft het bestormen van de godenbeelden gespeeld? De Waele ontwaart naast deze geloofsevolutie een andere geschiedenis: een blijvende zoektocht naar de ene God.

12. Ik ben zo blij dat jij er bent

‘Ik ben zo blij dat jij er bent’ van internationale bestsellerauteur Liz Climo is een lief en grappig cadeauboek voor volwassenen. Met een lach en een traan vertellen de dieren in dit boek hoe geweldig en geliefd je bent, al zie je dat zelf niet altijd.

'Dit boek gun je iedereen, om je te beschrijven dat je uniek bent, fouten maken niet erg is en je altijd weer opstaat als het leven tegenvalt. Een knuffel in de vorm van een boek.'

13. Neem me met je mee

‘Neem me met je mee’ van Courtney Walsh is een zomerse roman die zich afspeelt op het eiland Nantucket. Emily Ackerman heeft de hele wereld gezien met het boekje vol adviezen van haar overleden moeder als leidraad. Helaas is dat boekje niet genoeg als ze terug moet naar Nantucket om het oude familiehuis op te knappen. Helemaal niet als haar lastige grootmoeder komt om een oogje in het zeil te houden. En dan is er ook nog Hollis McGuire, haar buurjongen, die na een blessure teruggekeerd is naar het eiland en Emily’s hart op hol laat slaan. Kan ze haar moeders advies om haar hart te beschermen aan de kant schuiven en zich openstellen voor de liefde?

neem me met je mee

14. Thuis

In ‘Thuis’ gaat theoloog Bram van de Beek in op de betekenis van de kerk. Hij geeft antwoord op de meest prangende vragen die in een gemeente kunnen spelen. Wat is ook alweer de betekenis van de doop? En van het avondmaal? Waarom toch elke keer weer die preek? Bram van de Beek gaat ook in op praktische vragen. Hoe ga je om met kerkverlaters? Hoe geef je het jeugdwerk vorm? Het is een toegankelijk boek in gewone taal om je kennis op te frissen; en om het er even bij te pakken, als er vragen komen.

15. De infographic Bijbel

In 'De infographic Bijbel' van Karen Sawrey wordt de Bijbel getoond zoals je die nog nooit eerder hebt gezien: in infographics. In meer dan honderd illustraties wordt er inzicht gegeven in het Oude en Nieuwe Testament en komen eeuwenoude woorden tot leven. De schepping, de maten van de ark van Noach, de rijkdom van koning Salomo, de parabels van Jezus, de reizen van Paulus: alle bekende personen en verhalen komen aan bod. Dit is de Bijbel voor een nieuwe generatie.

16. De assistente van de chirurg

‘De assistente van de chirurg’ van Audrey Blake is het eerste deel van de serie over Nora Beady. Londen, 1845. Nadat haar hele familie is overleden aan cholera, groeit Nora Beady op bij chirurg Horace Croft. Daar ontwikkelt ze zich tot een onmisbare assistente: ze plaatst hechtingen, maakt anatomische illustraties en voert experimenten uit. Alles in het diepste geheim, want het is voor vrouwen streng verboden om geneeskunde te beoefenen. Wanneer dokter Daniel Gibson de praktijk komt versterken, moet Nora een rol spelen die ze tot dusver niet kende: die van keurige jongedame. Een belangrijke medische ontdekking plaatst haar voor een onmogelijke keuze: onzichtbaar blijven en haar mannelijke collega’s de eer geven, of laten zien wat ze kan, met alle gevolgen van dien?

17. Onversneden christendom

In ‘Onversneden christendom’ legt C.S. Lewis uit wat het hart is van het christelijk geloof. Een klassieker! Er is geen schrijver die zo helder en warm kan uitleggen wat het betekent om christen te zijn als C.S. Lewis.

Ook als e-book

18. Ontluikend christendom

‘Ontluikend christendom’ van Daniël de Waele is een cultuurgeschiedenis over het ontstaan van het christendom. Hoe beleefden heidenen, joden en christenen het ondermaanse bestaan in de eerste eeuwen van onze jaartelling, zo ongeveer van de eerste tot de vierde eeuw? Hoe leefden zij, wat geloofden zij, hoe dachten zij en hoe beïnvloedden zij elkaar?

19. Schurken en heiligen

In zijn boek ‘Schurken en heiligen’ geeft John Dickson een onverbloemde kijk op 2000 jaar christelijke geschiedenis. Dickson gaat in op de donkere kanten van het christendom: van de kruistochten en de inquisitie tot het racisme en misbruik in de huidige kerk. Maar hij belicht ook de goede momenten van de kerk, waarop ze in overeenstemming was met de leer van Jezus: van de opkomst van liefdadigheid tot de uitvinding van ziekenhuizen. 

20. Rebelleren voor het leven

‘Rebelleren voor het leven’ van ‘scheppingsactivist’ Rozemarijn van ’t Einde is een boek over geloof, hoop en activisme in de klimaatcrisis waar we middenin zitten. Hoe komt deze theoloog terecht tussen rebellen en activisten? Hoe reageert haar omgeving op disruptieve acties waaraan ze deelneemt? De auteur neemt je mee in de wereld van de klimaatbeweging. Ze schrijft openhartig over haar zoektocht naar een goede balans tussen haar gezondheid en de urgentie van de klimaatcrisis. De startblokken helpen de lezer om zelf in actie te komen. Met sprankjes humor en vleugjes hoop biedt dit boek veel waardevolle ervaringen en inzichten over de klimaatcrisis, en inspireert het om je in te zetten voor een hoopvol alternatief.

Select Columns Layout
Select Columns Layout