Petrus beter begrijpen

Petrus beter begrijpen

Het bestuderen van de Bijbel is dé manier om God beter te leren kennen. Ook dit vierde deel in de serie ‘Bijbel beter begrijpen’ helpt daarbij.

Petrus is een aansprekende figuur uit het Nieuwe Testament en misschien wel de bekendste volgeling van Jezus. Met vallen en opstaan heeft hij geleerd wat het is om achter Jezus aan te gaan. Wie zich in Petrus verdiept, kan ontdekken wat het betekent in het hier en nu Jezus te volgen: het is uitdagend, levensvervullend, waardevol en lastig tegelijk.

Petrus beter begrijpen is het vierde deel in de serie ‘Bijbel beter begrijpen’. Het helpt om de bijbelteksten over een allesbehalve volmaakte volgeling van Jezus te vertalen naar het volgen van Jezus vandaag de dag.

Door de gespreksvragen, verwerkingsopdrachten en links is het uitstekend te gebruiken in groepsverband.

Aan dit boek werkte ook mee: Niels van Donselaar, eveneens betrokken bij Noorderlicht en tevens jeugdhulpverlener.

Dit is een uitgave in samenwerking met IZB.

 


Extra informatie en verwerkingsopdrachten

Petrus beter begrijpen is het vierde deel in de serie ‘bijbel beter begrijpen’. Het gaat over een van de hoofdpersonen uit het Nieuwe Testament en wellicht een van de bekendste volgelingen van Jezus. Met vallen en opstaan heeft hij geleerd wat het betekent om achter Jezus aan te gaan.

Door te focussen op de verhalen van Petrus, wordt gepoogd te ontdekken wat het betekent om Jezus te volgen in het hier en nu. Het boek bestaat uit acht hoofdstukken.

1. Ontmoeting met impact (Johannes 1 en Marcus 1)

2. Jezelf tegenkomen (Lucas 5)

3. Je beeld bijstellen (Marcus 8)

4. Stappen zetten (Matteus 14)

5. Falen en niet afgeschreven worden (Lucas 22)

6. Wie ben ik?! (Johannes 21)

7. Geef wat je hebt in Jezus’ naam (Handelingen 3)

8. Grenzen verleggen (Handelingen 10 en 11)

Het boek eindigt met een bijlage met 9 oefeningen die helpen bij het volgen van Jezus. Deze oefeningen zijn beproefd door christenen uit allerlei tijden.

Bij de andere delen in de serie staan ook allerlei tips voor de gespreksleiders. Deze suggesties zijn ook waardevol als je gespreksleider bent waarin een hoofdstuk uit Petrus beter begrijpen wordt besproken.

Bij ieder hoofdstuk staan 1 of 2 verwerkingsopdrachten. Deze opdrachten willen helpen om het thema of bijbelgedeelte concreter te maken of dichterbij te brengen. De meeste verwerkingsopdrachten spreken voor zich, maar een paar verdienen enige toelichting.

Bij hoofdstuk 2 kun je de stellingen op verschillende wijze bespreken. Je kunt de stellingen eenvoudigweg noemen en dan zien of er reactie komt. Een andere mogelijkheid is de stellingen op kaartjes te schrijven, vervolgens ieder een stelling te laten pakken en dan een ronde maken waarin ieder reageert op de stelling die hij/zij gepakt heeft. Weer een andere mogelijkheid is om de stellingen op kaartjes te schrijven, vervolgens iedereen een stelling te laten pakken en dan een ronde maken waarin ieder zijn/haar stelling aan iemand anders uit de groep geeft die dan moet reageren op de stelling. Het is ook mogelijk om twee mensen op een stelling te laten reageren waarbij de eerste een minuut lang moet vertellen waarom hij/zij tegen de stelling is (of doet alsof hij/zij tegen de stelling is) en vervolgens krijgt de tweede een minuut de gelegenheid om de stelling juist te verdedigen (dit hoeft niet per se zijn/haar werkelijke standpunt te zijn, maar hij/zij kan ook zich inleven in deze positie).

In hoofdstuk 5 wordt verwezen naar de tekst van het lied ‘Grace’ van U2. Die vind je hieronder.

Grace
She takes the blame
She covers the shame
Removes the stain
It could be her name

Grace
It’s a name for a girl
It’s also a thought that
Changed the world

And when she walks on the street
You can hear the strings
Grace finds goodness
In everything

Grace
She’s got the walk
Not on a ramp or on chalk
She’s got the time to talk

She travels outside
Of karma, karma
She travels outside
Of karma

When she goes to work
You can hear the strings
Grace finds beauty
In everything

Grace
She carries a world on her hips
No champagne flute for her lips
No twirls or skips
Between her fingertips

She carries a pearl
In perfect condition
What once was hurt
What once was friction
What left a mark
No longer stings

Because grace makes beauty
Out of ugly things

Grace finds beauty
In everything

Grace finds goodness
In everything

Klik hier om Grace te beluisteren.