Bidden kun je leren – Anne van Olst

Met Bidden kun je leren geeft Anne van Olst een praktische gids voor gebed, bedoeld voor zowel jonge als ervaren gelovigen en geschikt voor gebruik in kringen. Bidden kun je leren. Dit boek wil daarbij helpen. Het is een praktische gids voor gebed. Zowel voor beginners die een helpende hand kunnen gebruiken bij de eerste stappen op de weg van het gebed, als voor meer ervaren bidders die zich blijvend willen bezinnen op hun gebeden. Op een frisse manier wordt antwoord gegeven op vragen als: Wat is bidden? Hoe begin je je gebed? Hoe spreek je God aan? Hoe kun je met vertrouwen bidden? De handleiding voor gesprek maakt het boek geschikt voor gebruik in kringen. 

Lees hier een deel van het eerste hoofdstuk! 

Inleiding

Wat fijn dat je dit boek over het gebed in je handen hebt! Bidden is van levensbelang. Als je nog niet zelf bidt, maar dat wel zou willen en je daarom dit boek gepakt hebt, dan hoop ik dat het je helpt bij je eerste stappen op de weg van het gebed.
Misschien ben je al een ervaren bidder en bid je zelfs meer dan eens per dag. Volleerd zijn we nooit. Ik hoop dat dit boekje een verrijking voor je gebedsleven is.

Er zijn al best veel boeken over het gebed. Natuurlijk heb ik mij afgevraagd of dit boek iets toevoegt. Maar denk eens mee: als je dagelijks bidt, dan neemt het gebed een belangrijke plaats in in je leven in. Dan is het toch geen overbodige luxe om bijvoorbeeld elk jaar een boek over het gebed te lezen! Nu, dan kan dit boek nog van pas komen.

Voor wie is dit boek bedoeld? Heel eenvoudig: voor jou. Het maakt niet uit of je al een ervaren bidder bent of dat je nog moet beginnen. Voor ervaren bidders ligt sleur op de loer. Misschien werkt dit boek als het periodieke onderhoud van een auto. Je gaat met de auto ook niet pas naar de garage als er iets ergs aan de hand is. Onderhoud is erg belangrijk. Ons gebedsleven heeft onderhoud nodig. Daarbij wil dit boek helpen.

En voor wie nog aan het begin staat: begin maar gewoon. Al doende leert men. Wellicht groeien je gebeden (ik bedoel dat niet zozeer in de lengte maar in de diepte) gaandeweg het lezen van dit boek.

Je kunt dit boek persoonlijk lezen, maar ook samen. Om het boek goed bruikbaar te maken voor gesprekken en kringen is achterin een handleiding voor gesprek te vinden. Die kun je overigens ook persoonlijk gebruiken.
Als gesprekskring mag je er natuurlijk zo lang of zo kort over doen als je wilt. Maar als suggestie wil ik meegeven dat je steeds twee hoofdstukken kunt bespreken. Ik denk dat je dan meer dan genoeg gespreksstof (en gebedsstof) hebt voor een goede ontmoeting. In elf ontmoetingen is het boek uit. De elfde ontmoeting gebruik je voor hoofdstuk 21 en voor een evaluerend gesprek over wat de gesprekken je gegeven hebben.

Iets over de titel:

Ik hoop dat je het boekje met vreugde en zegen leest!

Antwerpen-Deurne, 2021
ds. Anne van Olst


Insert Image