De beste liturgische boeken

Voor liefhebbers van De Eerste Dag

Voor de liefhebbers van het tijdschrift 'De eerste dag' zijn hier de beste liturgische boeken uitgelicht. 

Nieuwe liturgische boeken

de choral evensong

In 'De Choral Evensong in de praktijk gaat' theoloog en musicus Hanna Rijken in op de liturgische achtergronden van de Choral Evensong. Daarnaast schenkt ze aandacht aan de praktijk in Nederland: praktisch-theologische aspecten als lezingen, gebeden, rituelen en muziek. Er is in Nederland namelijk een groeiende belangstelling voor de Anglicaanse Choral Evensong. Op steeds meer plekken worden Choral Evensongs gehouden, waarin koren een complete Anglicaanse liturgie zingen. Schoonheid en heiligheid zijn belangrijk aspecten daarvan. Dit boek is onmisbaar voor theologen, zangers, dirigenten, organisten en iedereen die van Anglicaanse kathedrale muziek en liturgie houdt.

Zingen! van dirigent Frits Muusse en kinderarts en illustrator Arda Lubsen is een laagdrempelig en rijk geïllustreerd boek over zingen en zangtechniek. Iedereen kan zingen, maar we willen allemaal graag beter en zuiverder zingen, onze adem goed gebruiken en moeiteloos overbrengen wat we bezingen. In dit originele boek zijn veel tips en aanwijzingen verzameld en beeldend vastgelegd. Het helpt zangers zich de adviezen nog beter voor te stellen. Voor zangdocenten en koordirigenten is dit boek een bron van inspiratie om het repertoire uit te breiden en de juiste woorden en beelden te vinden.

zingen

Meer liturgische boeken

De Nieuwe Psalmberijming bevat een nieuwe, eigentijdse berijming van alle 150 psalmen op de Geneefse melodieën.

Sinds 2014 heeft een groep dichters gewerkt aan een nieuwe, eigentijdse berijming van alle 150 psalmen. Met deze nieuwe verwoording voorzien zij in een grote behoefte in protestantse kerken. Aan De Nieuwe Psalmberijming werkten negen dichters mee. Daarnaast verleende een aantal (andere) dichters, theologen, neerlandici en musici hun medewerking als meelezer en revisor. Alle psalmen worden met hun Geneefse melodie afgedrukt. Deze nieuwe psalmberijming zal het zingen van psalmen weer een nieuwe impuls geven.

nieuwe psalmberijming
Mattëus Pasie, een boek met poëzie van Ria Borkent

Eindelijk is er een poëtische hertaling van de Matthäus Passion die recht doet aan de boodschap.
Er is nu een vertaling die de gelovige inhoud van de Matthäus Passion respecteert en de letterlijke tekst van het meesterwerk van Johann Sebastian Bach op de voorliggende muziek als uitgangspunt neemt. Deze prestatie van dichteres Ria Borkent is een must voor liefhebbers van religieuze poëzie en van de Matthäus Passion, zowel concertbezoekers als koorleden. Onmisbaar voor iedereen die graag wil weten wat er nu werkelijk in de Matthäus Passion staat en de teksten in zijn of haar eigen taal wil proeven.

In deze uitgave staat de Duitse tekst op de linkerpagina en de Nederlandse tekst op de rechterpagina.

Extra's: Woord vooraf; Gedicht: Verwachting; Een Hollandse Bach; Bach: geloof, gevoel en muziektheater (dr. Hans Ester); Overwegingen bij de hertaling.

Vocale eindredactie en eerste uitvoering: Pieter Jan Leusink.

‘Adem in ons’ is een herziene en aanzienlijk uitgebreide bundel Taizéliederen. In 2008 verscheen een bundel met Nederlandse vertalingen en solo’s bij 125 veelgezongen liederen uit Taizé. Samen met de broeders van Taizé heeft Gert Landman enkele tot dusver onvertaalde liederen voorzien van een Nederlandse tekst, enkele nieuwe Nederlandse solo’s toegevoegd en veel bestaande vertalingen en solo’s herzien. Ook de 23 nieuwe liederen die sinds 2008 in Taizé zijn ontstaan, zijn in deze bundel opgenomen, voor het merendeel met een Nederlandse vertaling.

adem in ons