Vrouwen in de Bijbel: Ester

Neem je eigen gevoel voor schoonheid serieus

Als je het eerste hoofdstuk van Ester leest, word je ondergedompeld in schoonheid. Alleen al de manier waarop de binnentuin van het paleis versierd was, moet betoverend zijn geweest. Lees de verzen 6 en 7 nog eens, doe je ogen dicht en probeer je voor te stellen hoe het eruit moet hebben gezien.
Als ik mijn ogen sluit, stel ik me een sprookjespaleis voor. Het bal van Assepoester en haar prins. Of het gala van Sissi toen zij als koningin gekozen werd. Al die prachtige kleuren en de fraaie materialen die gebruikt werden. En de gasten die waarschijnlijk ook gekleed gingen in de mooiste gewaden. Adembenemend gewoon!
Ik heb zo’n zeventien jaar lang christenen gecoacht om een balans te vinden in hun leven met God, zichzelf en hun omgeving. En ik heb in al die jaren heel wat cliënten gehad die echt gevoel hadden voor schoonheid en esthetiek. Maar wat mij opviel, was dat de meesten dit gevoel onderdrukt hadden, omdat ze dachten dat het zondig was. Ze hadden te horen gekregen dat ze te veel gericht waren op uiterlijke schoonheid. Of mensen zeiden: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg… Pijnlijk, want het was een groot onderdeel van hun ‘zijn’, dat er niet mocht zijn.

Leer de God van schoonheid kennen

God is een God van schoonheid. Lees Ezechiël 16:10-14 en laat tot je doordringen dat daar in vers 14 staat: ‘Je was bij alle volken beroemd om je schoonheid, en je schoonheid was volmaakt want ze kwam van mij – spreekt God, de Heer’ (cursief toegevoegd). Zie je? Schoonheid is geen zonde, schoonheid komt van God!
Het hele melkwegstelsel, waarvan wij nog maar een deel ontdekt hebben, heeft Hij in alle glorie gemaakt. De gletsjers, waar kleine bloemetjes bloeien die alleen Hij kan bewonderen. De schepping is beeldschoon, zelfs dwars door het verval van de zondeval heen. De verschillende seizoenen, de kleuren, de variëteit. God heeft zichzelf in de schepping gelegd. En we kunnen Hem leren kennen wanneer we tijd doorbrengen in de heerlijke stilte, rust en schoonheid van Gods schepping.
Besef ook: jij bent geschapen naar Gods evenbeeld. Wij zijn allemáál geschapen naar zijn evenbeeld. En die veelkleurigheid en variëteit aan uiterlijkheden, talenten, passies en persoonlijkheden is terug te vinden in wie God is. Waak ervoor dat je je eraan stoort als iemand anders is dan jij, maar vraag God om jou de schoonheid te laten zien die Hij in hem of haar ziet.

Lees verder in: De lessen van Ester - Schoonheid

“De lessen van Esther’ is onderdeel van de PUUR! geloof-reeks met Bijbelstudies voor vrouwen. Carianne Ros biedt in dit boekje over schoonheid diepgaande, verrassende en praktische lessen voor je leven, gebaseerd op het Bijbelboek Esther. Je kunt ‘De lessen van Esther’ gebruiken voor persoonlijke stille tijd, maar ook in je vrouwengroep of Bijbelkring.

€11,99

ester

Ontwikkel zelfbeheersing

Het is een vrucht van de Geest en het is op alle gebieden van ons leven ongelooflijk belangrijk: zelfbeheersing. Als je leest hoe koning Ahosveros zich gedroeg, dan komt dat niet erg koninklijk over. Hij was trots, wilde graag pronken, dronk te veel wijn en werd vervolgens buitensporig boos op koningin Wasti, terwijl zij volledig in haar recht stond om nee te zeggen tegen haar beschonken man.
Zelfbeheersing is een prachtig sieraad en het is iets wat de Heilige Geest ons wil geven. Het probleem is alleen dat we deze deugd, net als vele andere deugden, niet ontvangen als rijpe vrucht, maar als zaadje. Dat zaadje moet ontwikkelen en groeien, zodat het een heerlijke vrucht kan worden. Besef dat als jij de Heilige Geest in je hart ontvangen hebt, je de vrucht van de geest óók ontvangen hebt.

Dus zeg niet: ik kan er niets aan doen, als ik koekjes zie, dan móét ik ze gewoon opeten. Of: als iemand iets doet wat me boos maakt, dan is het toch logisch dat ik dat laat merken (lees: dat ik ga schreeuwen, schelden of chagrijnig word…)? Nee, dat is níét nodig en nee, dat is níét logisch.
Je hébt zelfbeheersing, want Gods Geest woont in jou. Je mag bidden dat Hij het zaadje in jou zal ontwikkelen tot een rijpe vrucht. Maar besef ook dat jij wel zult moeten meewerken!