Lieve zus – Cocky Drost-de Wit

Op 30 september 2020 is het weer nationale broer- en zussendag. Vandaag wordt er daarom een fragment uitgelicht uit het boek Lieve zus van Cocky Drost- de Wit.

Band.
Jij en je zus hebben een band. Vanaf het moment dat jullie geboren werden waren jullie voorbestemd om de rest van je leven met elkaar verbonden te zijn. Een band die je niet kunt verbreken, hoe hard je er misschien ook je best voor doet. Je zus kan nooit je ex-zus worden. Die band zorgt ervoor dat je bij je zus jezelf kunt zijn. Dat je weet dat ze jou begrijpt, omdat ze misschien wel dezelfde herinneringen heeft bij spinazie met worst op dinsdagmiddag en begrijpt dat je al hoofdpijn krijgt bij alleen de geur ervan. Dat je spontaan een lachaanval kunt krijgen als je een man met een iets te korte broek voorbij ziet wandelen of emotioneel wordt van een bepaald lied. Een zus begrijpt dat. Zij heeft dezelfde geur, beelden en geluiden in haar geheugen zitten. Zij was erbij. Je kunt proberen het uit te leggen aan een vriendin, maar niemand zal jou daarin zo begrijpen als je zus.

Lang niet alle zussen zijn elkaars beste vriendinnen. Juist omdat je als zusjes vaak weer in een oud patroon belandt.
Tegelijk kan dat er juist ook voor zorgen dat je helemaal jezelf kunt zijn bij elkaar.

Verschillen.
Met je familie heb je de langste relatie van je leven – met je broers of zussen meestal zelfs nog langer dan met je ouders. Maar dat betekent niet altijd dat je ook een hechte of goede band met elkaar hebt. De band met je zus kan ook zwak of grillig zijn. Want al delen jullie nagenoeg hetzelfde genenpakket, toch zijn jullie allebei totaal verschillend en totaal jezelf. Met je eigen persoonlijkheid, kwaliteiten en eigenaardigheden. Ik vind het overigens altijd een verademing als ik die herken bij één van mijn verwanten. Dan weet ik dat het gewoon genetisch bepaald is en ik er dus niets aan kan doen A. Misschien denk jij nu wel: ‘Ja, hartstikke leuk dat je zo zoetig over zussen schrijft, maar bij ons is dat wel even anders.’ Ik denk dat het bij de meeste zussen wel even anders is, als ik eerlijk ben. Een vriendin kun je uitkiezen. Je voelt dat er een klik is en er ontstaat een band. Bij een zus is dat niet zo; haar heb je niet uitgekozen. En in lang niet alle gevallen is er een klik. Zoals alle relaties bestaat ook een zussenrelatie uit twee verschillende mensen. Soms zelfs zo verschillend, dat het lijkt alsof je zus de tegenovergestelde genen heeft geërfd.

Hoewel broers en zussen samen zijn opgegroeid, heeft iedereen zijn en haar eigen verhaal.
Broers en zussen kunnen hun gezin van herkomst heel verschillend beleven.

Dit komt uit:

In dit boek zet Cocky Drost je aan het denken over jouw plek als dochter in het gezin waarin je bent opgegroeid, over jouw relatie met je zussen en je ouders. Ze hoopt dat dat leidt tot mooie gesprekken met je zus over heden en verleden - onder het genot van een kopje thee. Rode draad in het boek is dat elke zus uniek is, ook al kom je uit hetzelfde nest. Of je nu een Marta of een Maria bent, voor God ben je even waardevol.
Je mag vieren dat je vrouw, dochter en zus bent.

Bekijk hier de eerste pagina's.