Interview met Henk Binnendijk over de tabernakel

De tabernakel

In zijn nieuwe boek met Bijbelstudies Op weg naar de hemel wijst Henk Binnendijk de weg naar de hemel aan de hand van een bijzonder beeld uit het Oude Testament: de tabernakel. Op deze pagina delen we een interview met Henk Binnendijk over de tabernakel. Lees hier eerst wat Henk Binnendijk over de tabernakel vertelt in de inleiding van zijn boek.

“Enerzijds is het vreemd dat we zoveel aandacht willen besteden aan een tent. Een tent die 3300 jaar geleden gemaakt werd en die al lang niet meer bestaat. Een tent met een onaantrekkelijk grauw dak en omgeven door een grote witte omheining. Bepaald niet uitnodigend of aantrekkelijk. Bovendien mocht je er als gewoon mens niet eens naar binnen gaan. Anderzijds is die tabernakel, die tent, een wonder. Om twee redenen.
De eerste is dat die tent vele jaren de woonplaats is geweest van God zelf. Toen Mozes met het volk Israël door God bevrijd was uit de slavernij in Egypte en de tocht door de woestijn maakte naar het beloofde land, kwamen ze bij de berg Sinai. Daar zei God tegen Mozes: Klim op tot Mij, de berg op, en blijf daar (Ex. 24:12). Mozes beklom de berg en bleef daar veertig dagen en veertig nachten. En het eerste wat God tegen Mozes zei, was: Zij zullen voor Mij een heiligdom maken, en Ik zal in hun midden wonen (Ex. 25:8). Dat is Gods verlangen. God wil wonen bij de mensen. God wil het middelpunt zijn van hun bestaan. Dat is een wonder.
Maar dat is niet het enige waardoor de tabernakel zo belangrijk was. Enerzijds was het de woning van God, maar anderzijds nodigt God de mensen uit om zijn woning binnen te gaan. Om tot God te naderen. Om de hemel binnen te gaan. Daarom kan de tabernakel voor ons tot een enorme zegen zijn.
In het Nieuwe Testament wordt de tabernakel gebruikt om uit te leggen hoe mensen tot God en tot de hemel komen. De tabernakel is namelijk een afbeelding en schaduw van het hemelse (Heb. 8:5). Daarom weet ik geen beter beeldmateriaal om de weg naar de hemel uit te leggen dan de tabernakel. Alles wat we daar te zien krijgen, brengt ons stap voor stap dichter bij de hemel. En al die stappen zijn helder afgebeeld in de tabernakel. Ik wil de tabernakel dus gebruiken om de weg naar de hemel zo duidelijk mogelijk uit te leggen.”- Op weg naar de Hemel, Henk Binnendijk, p. 11-12.

Henk Binnendijk gaat over Op weg naar de hemel in gesprek met Sara van Oordt. Hij vertelt hier meer over zijn ideeën, hoe zijn schrijfproces er uit ziet en hoe hij in gesprek gaat met God. Een mooi filmpje dat een prachtig kijkje achter de schermen geeft. Bekijk hieronder het interview met Henk Binnendijk over de tabernakel.

Vanaf 6 oktober is Henk Binnendijk elke zondag om 19:30 te zien bij Family7. Hier gaat hij dieper in op diverse thema’s en vragen.

Gerelateerde artikelen