Grantchester

Het zijn de jaren vijftig in het lieflijke dorpje Grantchester. De sympathieke predikant Sydney Chambers staat bij nacht en ontij klaar voor iedereen die zijn hulp nodig heeft, ook al gaat hij daarbij soms aan zichzelf voorbij. In zijn vrije tijd helpt hij zijn vriend, inspecteur Geordie Keating, bij het oplossen van moordzaken.

Als predikant heeft Sidney namelijk een belangrijk voordeel ten opzichte van zijn kameraad bij de recherche: toegang tot de huizen en harten van de inwoners van Grantchester. Mensen hebben de neiging om dingen aan hem op te biechten. En al zit de doorgewinterde inspecteur Keating niet altijd te wachten op de heldere inzichten van dominee Chambers, langzaam maar zeker wordt zijn gezelschap toch onmisbaar.

In dit eerste deel krijgen de heren te maken een vermeende zelfmoord, gestolen juwelen, een gevaarlijke kunstvervalsing en diverse onverklaarbare sterfgevallen…

Het is altijd een goed en heerlijk verhaal te bekijken hoe de politieagent en de dominee van hetzelfde dorp samen problemen oplossen en daarbij ook een goede vriendschap samen hebben zowel op het werk als in de kroeg. Zeer aan te bevelen!

-

Review bol.com bij Grantchester (DVD) Seizoen 3

Lees alvast hoe het begon:


Dominee Sidney Chambers had nooit de intentie gehad om detective te worden. Hij rolde er min of meer in toen op een dag een knappe vrouw van onbepaalde leeftijd na een begrafenis naar hem toe kwam en haar twijfels uitte over de recente dood van een notaris uit Cambridge. Het was volgens haar geen zelfmoord, zoals algemeen werd aangenomen, maar moord.

Het was een doordeweekse ochtend, oktober 1953. De bleke stralen van een lage herfstzon schenen over het dorpje Grantchester. De rouwenden, die de begrafenis van Stephen Staunton hadden bijgewoond, beschermden hun ogen tegen het zonlicht toen ze op weg gingen naar de condoleance in The Red Lion.
Het waren vrienden, collega’s en familieleden uit de buurt van zijn ouderlijk huis in Noord-Ierland. Ze liepen zwijgend door het dorp en de eerste glinsterende herfstbladen dwarrelden van de iepen. Het was een te mooie dag voor een begrafenis.

Sidney had zijn pak met priesterboordje aangetrokken en stond op het punt om zich bij het gezelschap te voegen, toen hij in de schaduw van het kerkportaal een elegante dame zag wachten. Ze droeg hoge hakken, die haar ongewoon lang maakten, een zwarte jurk, een hoedje zonder rand met een gestippelde voile en een vos, die als een stola om haar schouders was gedrapeerd. Sidney had haar tijdens de dienst al opgemerkt, om de eenvoudige reden dat zij de stijlvolste persoon van alle aanwezigen was.

‘Ik geloof niet dat we elkaar al eens hebben ontmoet?’ vroeg hij.
De dame stak een gehandschoende hand uit. ‘Ik ben Pamela Morton. Stephen Staunton werkte met mijn man samen.’
‘Het is een trieste gebeurtenis.’
De vrouw stapte snel over de formaliteiten heen. ‘Kunnen we ergens ongestoord praten?’

Over Sidney Chambers


Sidney Chambers is de sympathieke dominee van het dorpje Grantchester. Hij staat altijd klaar voor zijn medemens, maar gaat daardoor meer dan eens aan zichzelf voorbij. Zo probeert hij niet te laten merken dat hij een zwaar oorlogstrauma met zich meedraagt. Overdag houdt hij het wel vol met een dubbele whisky, wat jazz en een lading sigaretten, maar ’s nachts blijven de beelden hem achtervolgen. Zo nu en dan vindt hij rust bij Amanda, met wie hij picknikct en musea bezoekt, maar omdat hij zich als gewone dominee te min voor haar voelt, durft hij nooit het achterste van zijn tong te laten zien…

En tussen de bedrijven door helpt Sidney inspecteur Keating met het oplossen van allerhande moordzaken. Als predikant heeft hij namelijk een belangrijk voordeel ten opzichte van zijn kameraad bij de recherche: toegang tot de huizen en harten van de inwoners van Grantchester.