Joke Verweerd


Joke Verweerd werd geboren in 1954 te Krimpen aan den IJssel.

Na de middelbare school volgde zij de opleiding Middelbare Sociale Arbeid omdat ze graag met mensen wilde werken en benieuwd was naar wat zij kon betekenen in de samenleving. Na haar huwelijk in 1975 en de geboorte van haar zoon (1976) en haar dochter (1979) is het schrijven langzamerhand een grotere rol in haar leven gaan spelen. Haar eerste publicatie was de kerstgedichtenbundel “ Immanuël: God onder ons”.

Deze bundel werd uitgegeven door Boekencentrum in 1983.

Na een aantal gedichtenbundels, begon zij met korte verhalen, onder andere voor het christelijk opinie tijdschrift Koers, waarin zij jarenlang maandelijks publiceerde.

Deze verhalen zijn terug te vinden in de diverse verhalenbundels van haar hand.


Ik groei met de hoofdpersoon mee

Er ontstond in haar het verlangen een roman te schrijven.

‘Een roman moet aanzetten tot nadenken. In het verhaal moet de lezer zijn eigen vragen tegen komen en dus op zoek gaan naar antwoorden. Een roman is geen to-do lijstje, maar ik vind het mooi als een verhaal therapeutisch werkt. Ik bouw graag aan de hand van ontdekkingen.

Zij wil daarom altijd een bewustwordingsproces beschrijven, haar hoofdpersonen moeten een stap verder komen in ontwikkeling en groei.

“Tijdens het schrijven groei ik met mijn hoofdpersoon mee in de ontwikkeling die zij of hij doormaakt. En ik wil zo graag dat de lezer dat groeiproces ook volgt, zodat we samen een stukje verder komen. Noem het het verwerven van inzicht, of het accepteren van het leven, of opnieuw stelling nemen tegen dat wat je klemzet of pijn doet. In dat proces  kom je nooit uitgeleerd. Zo kan het gebeuren dat ik versteld sta van wat ik een paar jaar geleden schreef. “Waar haalde ik dat toen vandaan?” maar ook, “Waar is dat inzicht gebleven?” Het is dus beslist niet zo dat ik inmiddels een zak met inzicht heb staan naast mijn computer. Dat is maar goed ook, want hoe zou ik geloofwaardig kunnen schrijven over twijfel als ik zelf niet meer twijfelde, over een zoektocht als ik zelf niet meer de weg moest zoeken?

De feiten van mijn verhaal zijn noch autobiografisch, noch biografisch, ik bedenk gewoon een passende situatie waarin ik de emoties kwijt kan die zich op dat moment aan mij opdringen. Het verhaal is in eerste instantie gewoon een preek voor mezelf. Het is mooi dat de lezer zichzelf ook vinden kan in het boek en de ontwikkeling van de hoofdpersonen mee ervaart.


Functies & verdere activiteiten

Joke Verweerd was van 1997 tot 2009 voorzitter van de protestants-christelijke auteursvereniging ‘Schrijvenderwijs’. Deze vereniging organiseert jaarlijks drie ontmoetingsdagen die goed worden bezocht door leden en gastleden. Meer informatie over deze vereniging www.schrijvenderwijs.org

Ook werkte Joke mee aan ‘De Taalfontein”, een taalmethode voor het basisonderwijs.
Joke geeft veel lezingen over haar werk, bij bibliotheken, gemeente-avonden en vrouwenorganisaties. Ook geeft zij graag gastcolleges op scholen..

Zij heeft ook regelmatig de leiding van een zogenaamde koffieochtend, waar zij na een lezing de discussie leidt.

Scenario

Van De wintertuin schreef Joke zelf een scenario. Tijdens het schrijven daarvan merkte zij hoe lastig het is een psychologische roman (waarin denken en voelen de belangrijkste elementen zijn van het verhaal), te vatten in handelingen en gedrag. De film, die de titel ‘Tien jaar later’ draagt, werd bekroond met een internationale prijs in de categorie psychologisch drama. De film werd uitgezonden door de Evangelische Omroep in 1995.

Tweemaal heeft Joke de ND-BCB Publieksprijs voor het beste Christelijke boek in ontvangst mogen nemen.
In 2005 met de roman Snoeitijd.
In 2014 met de roman Retour Rantepao.

Driemaal werd zij uitgenodigd om het actieboek voor de Christelijke Boekenbranche te schrijven:
In 1992 Klappermelk en Kinderkoffie.
In 2002 Wapenbroeders.
In 2015 Vindersloon.  • Lezingen

  • Gastcolleges

Lezingen

Wilt u Joke uitnodigen om een lezing te komen geven:

  • bij uw vereniging
  • op uw ouderenbijeenkomst
  • in de plaatselijke bibliotheek
  • of wilt u haar uitnodigen om op uw leeskring zelf over haar werk te komen vertellen?

PCOB Nunspeet

11 oktober 2023, PCOB Nunspeet Tijd: 14.30 uur Plaats: Nunspeet, Kerkelijk Centrum ‘De Wheme”, Ds. De Bouterstraat 5 Onderwerp: Houvast en Veerkracht

Find out more »

Passage Moorrecht

18 oktober 2023, Passage Moorrecht Tijd: 14.00 uur Plaats: Moordrecht, De Stee, Boerderijlaan 2 Onderwerp: Houvast en Veerkracht

Find out more »
Passage Moorrecht, Boerderijlaan 2
Moordrecht, 2841 SZ Nederland
+ Google Maps

PCOB Capelle aan den IJssel

6 december 2023, PCOB Capelle aan den IJssel Tijd 10.00 uur Plaats: Capelle aan den IJssel, De Hoeksteen, Rivierweg 15, Onderwerp: Kerstviering

Find out more »
De Hoeksteen, Rivierweg 15, Capelle aan den IJssel, Rivierweg 15
Capelle aan den IJssel, Nederland
+ Google Maps

Vrouwengroep Zuiderkapel

11 december 2023, Vrouwengroep Zuiderkapel Tijd: 14.30 uur Plaats: Bilthoven, Boslaan 1 Onderwerp: Kerstviering

Find out more »
Boslaan 1, Boslaan 1
Bilthoven, 3722BA Nederland
+ Google Maps

Vrouwen op weg: Weesp

11 december 2023, Vrouwen op weg, Weesp Tijd: 19.45 uur Plaats: Weesp, Het Lichthuis, Waagplein 10. Onderwerp: Kerstviering

Find out more »
Het Lichthuis, Waagplein, Weesp, Waagplein 10
Weesp, Nederland
+ Google Maps

Insert Call to Action