Nieuwe voorspelen en begeleidingen bij het Liedboek

Inspirerende keuzemogelijkheden bij begeleiding van strofische liederen


Nieuwe voorspelen en begeleidingen bij het Liedboek biedt begeleidingsmateriaal voor organisten bij liederen die niet in de eerdere liedboeken zijn opgenomen. Het ‘nieuwe’ Liedboek uit 2013 wordt inmiddels op grote schaal gebruikt. 

Bij organisten ontstaat een groeiende behoefte aan meer begeleidingsmateriaal, intonaties en voorspelen, vooral bij strofische liederen die niet in voorgaande liedboeken stonden.

Een driekoppige redactie heeft een selectie gemaakt en een groep van zo’n tachtig componisten heeft bij deze liederen een voorspel, een intonatie en een begeleiding geschreven. Deze nieuwe uitgave biedt organisten inspirerende keuzemogelijkheden en zal de afwisseling zeker bevorderen.

Deze losbladige uitgave is zo opgezet dat toekomstige aanvullingen eenvoudig toegevoegd kunnen worden.

PS. Helaas is er in de zetting van lied 119a Uw Woord omvat mijn leven een fout van Christiaan Winter geslopen. U kunt hier de gecorrigeerde pagina downloaden. Vervang de bladzijde in het losbladige boek door deze pagina.Lied 499: intonatie, zetting en voorspel

Voor het mooie kerstlied “Nu gaat de hemel open” met een melodie van Louis van Dijk, schreef ik deze intonatie, zetting en voorspel, voor een nog te verschijnen uitgave met voorspelen bij het nieuwe Liedboek.

Gespeeld op mijn fijne huisorgeltje met de sample set Giubiasco.

Lied 761 intonatie, zetting en voorspel

Voor lied 761, Zoals het witte bliksemlicht, maakte ik een intonatie, zetting en een wat langer voorspel. De bladmuziek zal verschijnen in een nieuwe losbladige bundel bij het Liedboek die in nog in de maak is.

Deze opname heb ik op mijn nieuwe huisorgel gemaakt, dankbaar gebruik makend van de prachtige Friesach sample set:

Lied 712: Intonatie, zetting en twee voorspelen

Bij het lied (“Het jaar neigt zich tot stille groet”) met de prachtige tune (St. Mark) een intonatie, zetting en twee voorspelen (die eventueel achter elkaar aan kunnen worden gespeeld als zelfstandige muziek in de liturgie). Gemaakt voor een nog te verschijnen liedboekbundel.

Lied 220: intonatie, zetting en twee voorspelen

Zoals een bloem zijn kelk heft naar de zon, bij dit prachtige morgenlied maakte ik deze zetting, intonatie en een tweetal voorspelen voor een liedboekbegeleidingsbundel die tegen de zomer van 2021 zal verschijnen.Erratum

Insert Video
Insert Video