Daniël De Waele winnaar prijs Christelijke boek 2022

Deze week maakte de Jury van de Prijs voor het Spirituele en Christelijke boek de winnaars bekend. Daniël De Waele ontving de prijs voor het beste Christelijke Boek 2022 voor zijn boek Ontluikend christendom. De jury schreef:

‘Daniël De Waele is helemaal geslaagd in de opdracht die hij zich stelde, namelijk een inzicht te geven in ‘het leven, geloven en denken in de eerste eeuwen’. De stoet van getuigen die hij via hun achtergelaten teksten oproept, onder meer voor de beoordeling van de Christusfiguur, is impressionant. Toch heb je op geen enkel moment het gevoel dat De Waele een omgevallen boekenkast is. Hij is ook een uitstekende verteller.

Dit is een zeer degelijke studie van het beginnende christendom en de context van het ontstaan van het Nieuwe Testament. Geen apologetische of triomfalistische studie over het merkwaardige succes van deze godsdienst. Wel een nuchtere en degelijk gedocumenteerde studie, een goed geschreven boek dat er in slaagt het christendom te ontdoen van zijn pompeuze karakter. Een naïef vooroordeel over de eerste christenen doorprikt. De Waele toont de mens in zijn zwakte en sterkte in het begin van het christendom.’

Dit jaar verscheen van Daniël De Waele het boek Vergeten rijkdom, een fascinerende studie over de geschriften die de Bijbel niet hebben gehaald. In februari 2023 verschijnt Godenschemering, een geschiedenis van ons geloof in God.