De noodlottige emigratie van een domineesvrouw naar Suriname


Marlies Medema debuteert met historische roman over de noodlottige emigratie van een domineesvrouw naar exotisch Suriname.
Een reis tegen wil en dank: het levensverhaal van Anna Pannekoek.

Indrukwekkend debuut

Op 2 maart verschijnt bij uitgeverij KokBoekencentrum Papieren paradijs, het romandebuut van Marlies Medema.

Papieren paradijs is het waargebeurde verhaal van Anna Pannekoek, een domineesvrouw die in 1845 tegen haar wil naar Suriname emigreert. Haar echtgenoot, dominee Arend van den Brandhof, gelooft dat het leven in Suriname beter is dan in Nederland, dat op dat moment zo goed als failliet is. Hij heeft grootse plannen: een plantage, waar boeren op een eerlijke manier producten verbouwen voor de rest van de bevolking.

Maar wanneer Anna, Arend en hun kinderen samen met de Nederlandse kolonisten in Suriname aankomen, wacht hun een grote teleurstelling. Het land van belofte blijkt een gevaarlijk moeras. Een besmettelijke ziekte kost een groot aantal kolonisten het leven. En niet alle oorspronkelijke bewoners zitten op de nieuwkomers te wachten. Hoe moet Anna hier een goed leven opbouwen voor haar gezin en zichzelf?

 In dit indrukwekkende debuut vertelt Marlies Medema het indringende verhaal van een sterke vrouw die onder de meest moeilijke omstandigheden moet overleven en toch haar eigen waarden behoudt.

Online boekpresentatie

Op woensdag 3 maart om 17.00 uur wordt Papieren paradijs feestelijk ten doop gehouden tijdens een livestream-event vanuit boekhandel Sjofar in Houten! Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Minella van Bergeijk, directeur van TEAR en voormalig hoofdredacteur van Eva. U bent van harte welkom om hier online bij aanwezig te zijn.


Meld u aan voor het livestream-event


Select Columns Layout


Marlies Medema (Houten) is eindredacteur en crossmediaal redacteur van het vrouwenmagazine Eva. Tijdens een reis voor haar werk naar Suriname stuitte ze op het verhaal van Anna Pannekoek. Ze dook de archieven in en wist al snel dat ze Anna’s levensverhaal op papier wilde zetten. De auteur is beschikbaar voor interviews.