Erik Borgman heeft het Beste Theologische Boek van 2019/2020 geschreven

Theoloog Erik Borgman heeft het Beste Theologische Boek van het jaar 2019/2020 geschreven. Dat heeft de boekenjury van de Nacht van de Theologie bekendgemaakt. De jury bestaat uit recensenten van het dagblad Trouw en het Nederlands Dagblad.

Alle dingen nieuw is het eerste deel van een driedelige serie over theologie in de 21e eeuw. De schrijver onderzoekt in dit boek waar theologie begint en wat theologie op het oog heeft. Daarvoor gaat hij in gesprek met denkers, wetenschappers, kunstenaars en mystici uit heden en verleden. “Ik geloof dus dat het kan: schaamteloos en zonder terughoudendheid theologisch spreken en denken, en zo precies de eigen tijd en de eigen situatie in het hart treffen. God is in zijn liefde altijd al bij deze situatie, of we ons dit nu realiseren of niet”, zegt Borgman er zelf over.

Volgens de jury is dit boek van de theoloog deel van een ‘ambitieus totaalproject in een tijd van versplintering, dat alleen al daarom lof en eer verdient.’ Uit het juryrapport: “Borgman zoekt naar een theologie die zich niet opsluit in de kerk, zich ook niet acceptabel probeert te maken voor een sceptische wereld, maar naar een theologie die in deze wereld om zich heen kijkt om te zien of daar iets van God oplicht.
Dat levert geen gemakkelijke kost op. Je moet als lezer bereid zijn kopje onder te gaan en meegenomen te worden op de soms grillige baren van deze denker. Maar dat levert uiteindelijk een product op van een groots denker die met dit boek het markantste stuk theologie van dit jaar heeft afgeleverd.”

Wij feliciteren Erik Borgman van harte met het winnen van de belangrijkste theologische boekenprijs!

Alle dingen nieuw I: Inleiding en Invocatio, een theologische visie voor de 21e eeuw | KokBoekencentrum | 304 pagina’s | € 29,99

PS.
Lees
hier alle reacties van bekende theologen op Alle dingen nieuw en bekijk de filmpjes met Erik Borgman.