Hét probleem van deze tijd

Eenzaamheid is maatschappelijk probleem nummer één en kan met recht een onmetelijk thema genoemd worden. ‘Eenzaam’ van journalist Nels Fahner brengt het probleem op een uitstekende wijze voor het voetlicht. Het boek doet verslag van een boeiende en schrijnende zoektocht naar de oorzaken en gevolgen van eenzaamheid. Tegelijkertijd inspireert het boek tot het zoeken naar oplossingen.

Eenzaam van Nels Fahner verschijnt 22 januari en inspireert om te zoeken naar oplossingen.

Welke invloed heeft eenzaamheid op individuele mensen en op een samenleving als geheel; wat zijn de belangrijkste oorzaken en wat kun je doen om eenzaamheid te voorkomen? Dat zijn vragen die als een rode draad door dit boek lopen.

Voor dit boek interviewde de auteur ervaringsdeskundigen, filosofen, psychologen, beleidsmakers en mensen uit de praktijk, onder wie wetenschapper Anja Michielse, filosoof Ad Verbrugge en lekenbenedictijn Wil Derkse. Fred Beekers is ook één van de geïnterviewden en stelt zich beschikbaar voor interviews. Hij is werkzaam als kwartiermaker van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en oprichter van Resto VanHarte. “Eenzaamheid is één van de laatste taboes. Met Resto VanHarte pakken we dat aan. Want als er één plek is waar mensen niet alleen zijn, dan is dat wel aan een gemeenschappelijke eettafel,” aldus Beekers.

Kennis over eenzaamheid kan het besef bijbrengen dat een glimlach een geschenk kan zijn, een blijk van vriendschap tussen burgers dat gekoesterd moet worden, en balsem kan zijn op de eenzame ziel. Zo beschouwd is ‘eenzaamheidsbestrijding’ een vreugdevolle zaak, waarmee je elke dag bezig kunt zijn.
– Nels Fahner, p. 10

 

Over de auteur

Nels Fahner (Leiden) is freelance journalist en schreef eerder Droef gemoed. In gesprek met Antoine Bodar over depressie.