Persbericht Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de Wereld.

PERSBERICHT, 22 mei 2023

Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de Wereld
Bijbels Museum exposeert in OBA Oosterdok

Bijbels Museum en kunstenaar Caroline Waltman presenteren in samenwerking met OBA Oosterdok in Amsterdam tentoonstelling Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereldIn Eva, Sara en Hanna geeft Caroline Waltman Bijbelse vrouwen een gezicht. Zonder specifiek te worden over wie waar staat afgebeeld, portretteert ze de vrouwen in hun eigen habitat. Jonge vrouwen die Eva of Hanna hadden kunnen zijn. Oudere vrouwen, zoals Sara of Elisabeth. Zussen als Martha en Maria. De foto’s van Bijbelse vrouwen worden afgewisseld met foto’s van landschappen, stillevens en details die elkaar via beeldrijm versterken. De tentoonstelling is in OBA te zien van 1 september t/m 31 december 2023.

Infographics
Niet iedere bezoeker weet welke vrouwen voorkomen in de Bijbel, waar in de Bijbel ze genoemd worden en wat hun betekenis is voor de menselijke geschiedenis. Om dit snel inzichtelijk te maken, presenteren we in de tentoonstelling twee infographics van de Britse ontwerper Karen Sawrey, waarin zij ‘invloedrijke vrouwen’ uit de Bijbel in beeld brengt en hun bijdragen kort beschrijft.

Veel van de landen waar Waltman fotografeerde, hebben een geografische link met de Bijbel, zoals Jordanië, Egypte, Israël, Griekenland (Patmos) en Italië. De verbanden die de kunstenaar legt tussen haar foto’s en de Bijbelse personages zijn associatief en open. Iedere toeschouwer kan daarom eigen relaties leggen tussen de wereldse vrouwenportretten en de Bijbelse vrouwen.

Caroline Waltman is beeldhouwer, graficus en fotograaf. Ze ontwikkelde een gevarieerd oeuvre waarin symbiose, spiritualiteit, het geheugen, de zoektocht naar identiteit en de fascinatie voor tweedelingen en herhalingen terugkerende elementen zijn. Zij bedient zich van een alledaagse en poëtische beeldstijl. Karen Sawrey is grafisch kunstenaar en auteur van het boek De Infographic Bijbel Kok Boekencentrum), waarin ze de Bijbel op geheel eigen wijze en volledig in infographics verbeeld.

Het Bijbels Museum produceert reizende tentoonstellingen rond Bijbelse thema’s en verhalen, vaak verbreed naar andere religies en stromingen. Het presenteert deze bij verschillende partnerlocaties in Nederland. OBA Oosterdok op het Oosterdokseiland in Amsterdam is met een oppervlakte van 28.000 vierkante meter de grootste bibliotheek van Nederland. OBA organiseert tevens een uitgebreid programma van tentoonstellingen, lezingen en andere publieksactiviteiten.

Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld is mede mogelijk gemaakt met bijdragen van Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Iona Stichting, Mondriaan Fonds, De Vrijzinnige Fondsen en Stichting De Zaaier.

Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld is open voor publiek van 1 september t/m 31 december 2023 in OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam. Openingstijden: maandag – vrijdag 08.00-22.00 uur, za en zo 10.00-20.00 uur. Entree is gratis.

www.bijbelsmuseum.nl - www.carolinewaltman.nl - www.oba.nl


NOOT VOOR DE PERS – NIET VOOR PUBLICATIE

Meer info en persfoto’s zijn beschikbaar via Bijbels Museum: m.marreveld@bijbelsmuseum.nl of 06 49720485.