Prachtig boek over dieren op reis

Deze week verschijnt Reizigers in het dierenrijk van Markéta Špacková en Eva Bártová, een natuurboek met veel informatie over de vele dieren die (een deel van) de wereld over trekken. Dit prachtige full-color boek sluit perfect aan bij het thema van de Kinderboekenweek: reis mee!

De noordse stern, een kleine vogel met een rode snavel en pootjes, vliegt elk jaar een rondje om de aarde, en zwemt de groene zeeschildpad tot wel 4500 kilometer om haar eitjes te kunnen leggen. Reizigers in het dierenrijk legt uit waarom de dieren op reis gaan en laat lezers de reis volgen op één van de drie grote, uitklapbare landkaarten.

“Een zwart-witte albatros zweeft elegant boven de oceaan. En hoor je het machtige klappen van de ganzenvleugels? Ze maken verre reizen, tot voorbij de horizon. De spectaculaire Chinese kraanvogels doen hetzelfde. Sommige van hen vliegen het liefst alleen of met hun familie. Anderen houden van gezelschap: zij reizen in grote zwermen of in een georganiseerde formatie. Deze gevleugelde zwervers maken gebruik van hun magnetische kompas, de zon, de sterren of het landschap dat ze onder zich voorbij zien glijden. De kaart van dat landschap zit in hun geheugen, zodat ze altijd de weg weten. Ze onthouden opvallende kenmerken in het landschap, zoals vuurtorens. En als ze moe zijn? Dan worden ze gedragen door de wind…”