Recensie over Altijd in Gods hand van Lynn Austin

De bekende schrijfster Lynn Austin heeft een boek geschreven met bemoedigingen voor vrouwen. De titel is: Altijd in Gods hand. Zelf ben ik een fan van haar boeken. Eva’s dochters, De boomgaard, Laatste vlucht en nog veel meer titels, ze hebben allemaal een plekje in mijn boekenkast.

 

Altijd in Gods hand

Ik ben erg benieuwd naar dit boek. Het ziet er prachtig uit. De omslag heeft een mooie zachtgroene kleur, een kleur die ook in de binnenkant van het boek terug komt. De titels van de verschillende hoofdstukken, in totaal veertig, hebben dezelfde kleur, en het gebed na elk hoofdstuk is afgedrukt op een groene bladzijde. Dit geeft meteen duidelijk structuur aan het boek.

In haar voorwoord zegt Lynn: ‘Ik hoop dat dit boek je helpt om ook in jouw dagelijkse leven de momenten en plaatsen te ontdekken waar Jezus zich aan jou laat zien. Want dit is de waarheid waar we ons altijd aan vast mogen houden: wat er ook gebeurt in ons leven, we zijn altijd in Gods hand.’

Dan begin ik te lezen. En ik word meteen meegenomen in Lynns verhaal. Over dingen uit haar jeugd, een ervaring op school, de geboorte van haar oudste kind, haar zoektocht naar zingeving, naar iets naast de zorg voor haar kinderen. Voor Lynn werd dat: schrijven. En daar is ze heel enthousiast over! Ze gunt het iedereen wel.

Af en toe is er een bladzijde met een opdracht. Een lege bladzijde waarop je zelf kunt invullen hoe jouw levensreis was bijvoorbeeld. Ze schrijft ook over haar huwelijk dat al zevenenveertig jaar duurt. Twee geheimen geeft ze prijs. Ten eerste: laat Jezus het fundament zijn van je huwelijk. En ten tweede: neem de tijd om al biddend samen plannen te maken en samen te dromen. En help je partner in het verwezenlijken van die dromen ook al moet je daarvoor zelf offers brengen.

Natuurlijk ga ik niet de hele inhoud van het boek verklappen. Maar wat me erg raakte is hoofdstuk 28. Dat gaat over de plaats van de vrouw. Wat kun je als vrouw? Wil je graag zorgen voor je gezin? Wil je er graag iets bij doen? We worden zo gemakkelijk afgeleid door de mening van de wereld om ons heen. En, vul ik zelf aan: eigenlijk hebben we als Nederlandse vrouw al geen keus meer. Hoe geef je op een goede manier vorm aan je leven als vrouw voor Gods aangezicht?

Je merkt bij het lezen dat Lynn een al wat oudere vrouw is. In de herfst van haar leven inmiddels. Ook daar schrijft ze over. Het komt er op aan dat je in alle seizoenen van je leven op God blijft vertrouwen. En ze ziet bezorgdheid en angst als aanvechtingen van de duivel.

Aan het eind van het boek bedankt ze alle lezeressen die samen met haar op reis zijn gegaan en de verhalen in dit boek hebben gelezen. Ik ben een van die lezeressen. Ik ben blij dat ik deze reis met Lynn heb gemaakt. En ik gun Lynn en mezelf veel medereizigers.

Altijd in Gods hand: van harte aanbevolen!

Geke Hoolsema- Bolks, november 2019.