Samen leven, samen geloven in een tijd van polarisering

Hoe ziet het leven van moslims en christenen er uit in Nederland? Een belangrijke vraag, want we leven in een tijd van polarisering. Politiek en media benadrukken vooral de verschillen tussen moslims en christenen. In de praktijk wordt het geloofsleven over en weer geproblematiseerd. Het leidt tot wederzijds wantrouwen, onzekerheid en soms ook angst. Maar hoe zit het echt? En waar is de persoonlijke ontmoeting? Genoeg reden dus voor een zoektocht. Moslim Enis Odaci en christen Herman Koetsveld gaan letterlijk op reis door de geloofsgemeenschappen van de ander. De christelijke en islamitische traditie kijken in elkaars spiegel.

Bij KokBoekencentrum Uitgevers verschijnt 24 september Spiegelreis – een moslim en christen op reis door elkaars geloof van Enis Odaci en Herman Koetsveld.

Over Spiegelreis

Met een open blik en notitieblok in de hand gaan moslim Enis Odaci en christen Herman Koetsveld op reis door Nederland. Ze bezoeken elkaars geloofsplekken en gaan op zoek naar de overeenkomsten en de verschillen. Het is een reis vol verbazing, ongemak en ontroering.

Met een open blik en notitieblok in de hand gaan Enis Odaci en Herman Koetsveld op reis door Nederland. Ze bezoeken elkaars geloofsplekken en gaan op zoek naar de overeenkomsten en de verschillen. Het is een reis vol verbazing, ongemak en ontroering. Herman gaat onder andere in gesprek met queer moslims en de imam van de Sultan Ahmet-moskee in Zaandam. Enis bezoekt onder meer de Gereformeerde Gemeente in Dordrecht en een Benedictijns zusterklooster. Uit hun bespiegelingen blijkt dat er niet zoiets is als dé islam of hét christendom. Ook wordt duidelijk hoe belangrijk het is om over grenzen heen te kijken en zonder vooroordelen in gesprek te gaan. Zo wordt de spiegelreis een hoopvolle reis naar de toekomst.

Over de auteurs

Enis Odaci is voorzitter van de stichting Humanislam en zakelijk leider van NieuwWij.nl.

Herman Koetsveld is predikant van de Waterstaatskerk in Hengelo, maar wordt per 1 december de nieuwe predikant van de Westerkerk in Amsterdam.

Enis en Herman bouwen bruggen tussen religies met hun stichting Koetsveld & Odaci.

Boekpresentatie