Schurken en Heiligen wint Prijs Christelijke Boek 2023 in Vlaanderen

John Dickson winnaar Prijs Christelijke boek

De Prijs voor het Christelijke boek 2023 gaat naar John Dickson voor zijn boek Schurken en Heiligen. In het boek stelt de auteur zich de vraag Is de wereld beter af zonder het christendom?’ Historicus John Dickson brengt een onverbloemde kijk op 2000 jaar christelijke geschiedenis. Van de kruistochten en de inquisitie tot het racisme en misbruik In de huidige kerk. Dickson laat op treffende wijze zien waarom het christendom toen en daar ontspoorde. Hij laat ook de vele goede momenten zien waarop de kerk in overeenstemming was met de leer van Jezus. Dit boek biedt een zeer genuanceerd antwoord op de vraag in hoeverre het christendom is geslaagd in zijn missie om Christus na te volgen.

In de verantwoording van haar keuze stelt de jury: ‘Het is een bijzonder goed geschreven boek, erudiet en toegankelijk. Een voorbeeld van goede apologetiek, een genuanceerde ode aan het christendom als onvervangbare bijdrage aan humanisme. De auteur heeft oog voor de complexiteit van de geschiedenis van het christendom. Zijn visie op hoe de essentiële uitgangspunten van vijandsliefde en het beeld van God doorwerken In de geschiedenis, is voor christenen een opsteker.’

Nikolaas Sintobin wint de Publieksprijs

Via een online-stemming op www.prijsreligieuzespiritueleboek.be kon het publiek op één van de 8 genomineerde boeken stemmen. Hiermee won Nicolaas Sintobin met zijn boek Levenslessen de publieksprijs. In dit boek grijpt Sintobin terug op oude wijsheden om het leven in bloei te zetten. Elk van de 20 levenslessen is gebaseerd op een thema zoals geduld, twijfel of dankbaarheid en wordt voorzien van een passende illustratie van Charlotte Schrameijer.

“Het boek is diep doordrongen van ingewikkelde dilemma's - of zeg maar gerust de 'existentiële opdrachten’ - waar ieder mensenleven bol van staat. Of je jezelf nou rekent tot een religieuze traditie of niet. Iedereen heeft de mogelijkheid om te groeien richting dankbaarheid als levenshouding. Iedereen kan leren leven uit een bron van liefde en verbinding, maar net zo goed meer haat, oordeel of eenzaamheid ontwikkelen. Een beetje levenswijsheid, een beetje begeleiding bij die thema's; ik kan het echt wel gebruiken en ik durf te beweren dat ik niet de enige ben.” - Wolter Huttinga in Trouw

De Jury

Bestaande uit: Rik Torfs, ererector KU Leuven & voorzitter, Mieke Van Hecke, eredirecteur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen & vicevoorzitter, Ilse Cornu, theologe en ethica, prof. Yvonne Denier, filosoof en ethicus, prof. Dirk De Wachter, psychiater, Peter Malfliet, woordvoerder bisdom Gent, Rik Van Cauwelaert, journalist-columnist en Jan Boulogne, voorzitter CAW Leuven & secretaris van de jury.

De overige genomineerde boeken en verdere informatie vindt u op www.prijsreligieuzespiritueleboek.be.