Verhalen over sterke vrouwen in oorlogstijd

Insert Image

Er is veel onderzoek gedaan naar de rol van vrouwen in het verzet van de Tweede Wereldoorlog. Denk bijvoorbeeld aan de inspirerende verhalen van Tante Riek, Siet Tammens en Hannie Schaft. Maar ook aan de ervaringen van Corrie ten Boom en Carrie Ulreich. 

Toch zijn er ook vrouwen die hebben gevochten voor vrijheid die minder bekend zijn. Hieronder een selectie van boeken over minder bekende vrouwen in oorlogstijd.

Insert Image

Marion, opgegroeid als wees, en Evelyn, bevoorrecht maar getekend door haar beperking, nemen beiden de kans aan om zich in te zetten voor de Britse vrouwenmarine, de Wrens, om zich zo aan de verwachtingen van de maatschappij te onttrekken. Beide vrouwen ervaren weerstand vanuit hun omgeving: Marions beste vriend Eddie laat haar niet gaan zonder zelf ook in dienst te treden en Evelyns ouders zouden haar het liefst zien trouwen. Maar Marion en Evelyn zetten door en riskeren hun levens door op hun motorfietsen geheime boodschappen over te brengen.

 Direct leverbaar €23,99

  • Waargebeurde verhaal van een groep studenten die zich verenigden om zich te verzetten tegen het bewind van de naziregering
  • Verhaallijn van twee sterke vrouwen

De boekhandel van het verzet

De Amerikaanse ballerina Lucie neemt haar favoriete Engelstalige boekhandel over, zodat de Joodse eigenaren kunnen ontsnappen. Ze helpt het verzet door geheime boodschappen tussen de bladzijden van de boeken te verstoppen.

De bibliotheek van Saint-Malo

Wanneer de nazi’s het Saint-Malo bezetten vernietigen zij alles wat onwenselijk wordt geacht, waaronder een heleboel boeken. Jocelyn Ferrec, een dappere bibliothecaresse, gebruikt haar positie om haar dorpsgenoten moed en hoop te geven en zo veel mogelijk boeken te redden van de brandstapel.

Het schooltje van Auschwitz

‘Het schooltje van Auschwitz’ van Mario Escobar is het waargebeurde verhaal van een vrouw die vrijwillig op de trein stapte en hoop bracht naar een van de donkerste plekken op aarde.

‘De vergeten spionne’ van Sarah Steele is een aangrijpend verhaal met twee verhaallijnen die steeds meer met elkaar verweven raken. In het heden heeft Amy haar twee grote liefdes verloren, haar man en haar muziek. Ze stort zich op haar werk in het archief waar ze bewijs ontdekt dat de beruchte ‘agent Colette’, een Franse spion tijdens de Tweede Wereldoorlog, echt heeft bestaan. Dat gaat ze tot de bodem uitzoeken. Ze ontdekt een onvergetelijk verhaal, dat zich afspeelt in het bezette Parijs van 1941, waar Colette zich voordoet al pianiste terwijl het net zich langzaam rondom haar sluit.

Bron: debalie.nl

Een lied in de schaduw

Een spannende historische roman over ingewikkelde dilemma’s in oorlogstijd met het Hollandse platteland en Leiden als decor. 

Ik zal verborgen zijn

ik zal verborgen zijn

Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeit een jonge Joodse vrouw uit tot een heldin die haar leven waagt om haar volk te redden 

Eigen wegen

Een klassieker over vier vrouwen die vriendschap sluiten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

‘Een kamer vol lichtjes’ van Melanie Dobson is een meeslepende oorlogsroman over een vrouw die tientallen kinderen uit de Hollandsche Schouwburg wist te smokkelen, maar daarbij haar eigen zoontje uit het oog verloor.

Select Columns Layout
Insert Table
Insert Content Template or Symbol