Wie is Søren Kierkegaard?

Soren Kierkegaard was een invloedrijke Deense filosoof en theoloog. Geboren op 5 mei 1813 in Denemarken waar hij vrijwel zijn hele leven heeft gewerkt en geschreven. Kierkegaard kiest als student voor de studie theologie nadat zijn hele jeugd in het teken heeft gestaan van het geloof. De twee thema's die Kierkegaard bezig houden en de rode draad vormen door zijn leven zijn dan ook: de filosofie en de kerk. 

Soren Kierkegaard zoekt zijn eigen weg en daarvoor gebruikt hij zijn pen. Hij begint jong met schrijven en blijft dit zijn hele leven doen. In brieven, essays en dagboeken kan hij zijn verhaal en gedachten kwijt. Opvallend is dat Kierkegaard zijn eigen leven gebruikt voor zijn schrijven, waardoor een deel van zijn oeuvre moet worden gelezen als een verzameling semi-autobiografische schetsen. 

Kierkegaard was vooral een filosoof die zich bezon over de vraag op welke wijze een menselijk leven zou moeten worden geleefd. Met zijn nadruk op individu, keuzevrijheid en verantwoordelijkheid filosofeerde hij 'existentialistisch'.


'De lezer die Kierkegaard hoopt te vinden, is altijd de ‘enkeling’: degene die niet leest om slimmer te worden, degene die zich niet verstopt achter een ander of in een groep, maar degene die persoonlijk durft te worden aangesproken; degene die opgebouwd wil worden.' 

Geert Jan Blanken in Kierkegaard in gewone taal

Søren Kierkegaard

Beluister de Theologie Podcast met Kierkegaard-kenner Geert Jan Blanken

Kernthema's van de Deense filosoof Søren Kierkegaard zijn: vertwijfeling, angst, de zoektocht naar vreugde en de aanvaarding van het leven als een geschenk dat je mag genieten. Elsbeth Gruteke en Mark de Jager gaan in de Theologie Podcast in gesprek met Kierkegaard-kenner Geert Jan Blanken over de actuele betekenis van de Deense filosoof en theoloog. 


Bekijk hier de video over de blijvende betekenis van Søren Kierkegaard

Kierkegaard-kenner Geert Jan Blanken brengt in deze video de rijke en inspirerende gedachtewereld van Søren Kierkegaard een stuk dichterbij.

Kierkegaard in gewone taal 

Søren Kierkegaard spreekt met zijn unieke stijl en scherpe inzichten nog steeds tot de verbeelding. Hij is briljant, maar zijn teksten zijn moeilijk. In dit boek zijn een aantal van Kierkegaards toespraken in eenvoudiger taal omgezet en ingekort. Daardoor zijn ze aanmerkelijk makkelijker te lezen dan de oorspronkelijke teksten. Toch zijn de teksten niet eenvoudig. Dat zou namelijk geen recht doen aan Kierkegaard en aan de thema’s waarover hij schrijft. Lezen en nadenken over de grote levensvragen vraagt een inspanning, die ook voor dit boek nodig zal zijn. Maar voor de lezer die zich daartoe zet, brengt dit boek de rijke en inspirerende gedachtewereld van Søren Kierkegaard een stuk dichterbij.

Søren Kierkegaard