A. Berkhof

A. Berkhof

Aster Berkhof is geboren te Rijkevorsel (België) op 18 juni 1920 als Louis van den Bergh.
Hij volgde lager onderwijs in de parochiale jongensschool van Rijkevorsel Sint Jozef, waar zijn vader hoofdonderwijzer was.

Hij studeerde af als licentiaat Germaanse filologie in 1942 in Leuven en promoveerde tot doctor in de Wijsbegeerte en Letteren.

Hij was journalist (redacteur buitenlandse politiek) van 1945 tot 1947. Hij was achtereenvolgens monitor aan de universiteit te Leuven, atheneumleraar te Antwerpen en
Brussel en werd in 1965 docent aan de Handelshogeschool te Antwerpen, bevorderd tot hoogleraar in 1969. In 1982 ging hij met pensioen.

Aster Berhof begon te schrijven op kostschool, verhalen en kleine novellen. Hij schreef aan de universiteit wetenschappelijke essays, ook humoristische schetsen en verhalen uit het studentenleven. Hij koos er de schuilnaam Aster Berkhof voor, om die 'minder ernstige dingen' gescheiden te houden van zijn wetenschappelijke essays.
Hij onderbrak het schrijven van zijn doctorsdissertatie om ter verpozing de detective De heer in grijze mantel te schrijven. Dit werd zijn eerste roman.

Hij reisde in volgende landen en schreef er reportages, verhalen en/of romans over: Denemarken, Noorwegen, Zweden, Engeland, Schotland, Spanje, Portugal, Tanger, Marokko, Algerije, Niger, Ivoorkust, Ghana, Dahomey, Nigeria, Kameroen, Gabon, Kongo-Brazzaville, Zuid-Afrika, Tanzania, Kenya, Ethiopië, Griekenland, Syrië, Irak, Pakistan, India, Birma, Thailand, Hong Kong, Japan, Hawai, De Verenigde Staten, Canada, Mexico, Guatemala, Nicaragua, Honduras.

Zijn werk werd vaak bekroond. Op 7 maart 2001 ontving hij de Provinciale Prijs voor Letterkunde voor een gezamenlijk oeuvre van de provincie Antwerpen.
In 2001 werd zijn succesroman Veel geluk, professor bewerkt voor televisiefeuilleton.

Hij schreef net zijn honderdste boek: Alle verhalen.

Op 8 november 2008 opende in Rijkevorsel het Museum Aster Berkhof zijn deuren.

Zie ook http://users.pandora.be/louis.jacobs/Berkhof.htm

Terug naar boven