Op zoek naar eenzaamheid

Verkeerd verbonden Op zoek naar eenzaamheid Cees Zweistra2020, een jaar waarin gesproken wordt van een eenzaamheidspandemie. In thuisisolatie roepen mensen hoe blij ze zijn dat ze in ieder geval nog online met elkaar in contact kunnen blijven. Maar volstaat een online verbinding wel tegen de eenzaamheid? 

Avonden alleen op de bank met de hond, eindeloos op je telefoon scrollen, thuis werken en vastgeplakt zijn aan het computerscherm. Het gemis aan mensen om ons heen blijft. Hoe komt dat en wat staat er op het spel in ons sociale verkeer?

Verkeerd verbonden

Lees alle reacties, beluister de podcast en veel meer op de speciale pagina over eenzaamheid.

Onderzoek maakt duidelijk dat we eenzamer zijn dan ooit. En dat terwijl wij leven in een tijd waarin vrijwel iedereen op digitale wijze met elkaar is verbonden. Filosoof Cees Zweistra neemt ons mee naar de wereld van eenzaamheid en sociale technologie zoals Facebook en gezelschapsrobots. In prettige en heldere taal legt hij uit hoe het komt dat sociale technologie eenzaam maakt, maar ook hoe wij elkaar in deze digitale tijd kunnen blijven vinden. Hij wijst ons wegen om aan de hedendaagse eenzaamheid te ontsnappen.

‘Bekwaam laverend tussen totale techniekkritiek en verleidelijk techniekoptimisme neemt Cees Zweistra de lezer mee op een filosofische zoektocht die hem of haar behulpzaam kan zijn bij een evenwichtige omgang met sociale media.’  –
HANS ACHTERHUIS

Peter Gorter in gesprek met Cees Zweistra

https://youtu.be/gdagxDnSuyo

Lees alle reacties, beluister de podcast en veel meer op de speciale pagina over eenzaamheid.