Op zoek naar eenzaamheid

op zoek naar eenzaamheid

Eenzaamheid. Een probleem waar het de laatste jaren steeds vaker over gaat. En dit jaar, tijdens de Corona-crisis waren en zijn we eventjes allemaal eenzaam. Hier en wereldwijd. In deze nieuwe podcastserie gaat filosoof Cees Zweistra op zoek naar eenzaamheid. Cees spreekt met academici en (ervarings)deskundigen. Het resultaat is een intrigerende en persoonlijk zoektocht waarin verschillen kanten van het thema eenzaamheid worden belichten.

Zo ontdekt de luisteraard wat eenzaamheid is en waar het toe leidt. Maar ook hoe we eenzaam worden en of en welke specifieke rol corona en technologie daarin spelen. In de laatste aflevering wordt de vraag beantwoord wat we tegen eenzaamheid kunnen doen.

Deze podcast werd mogelijk gemaakt door KokBoekencentrum en Stichting Centre Erasme. De podcast is geproduceerd door Allard Amelink.

Alleen met duizend vrienden
Van Cees Zweistra verschijnt aankomend najaar het boek Alleen met duizend vrienden. In dit boek analyseert filosoof Cees Zweistra hoe technologie als Facebook maar ook robots in verzorgingshuizen een bijdrage kunnen leveren aan het versterken én oplossen van onze eenzaamheid. Met dit onderwerp diept Cees een thema verder uit waarop hij vorig jaar promoveerde aan de TU-Delft, de relatie tussen empathie, technologie en ethiek.

Beluister de podcastserie op www.kokboekencentrum.nl/eenzaam. De serie is ook te beluisteren via Google Podcast en Spotify (en binnenkort ook op Apple Podcast).