De Orgelvriend extra’s [jrg. 62, 2020]

Bij iedere editie van De Orgelvriend selecteert de redactie extra’s: downloads, audio- en videoclips. Je vindt ze voor jaargang 62 (2020) hieronder. Ben je op zoek naar een andere jaargang? Ga dan naar de hoofdpagina van De Orgelvriend, en klik op de jaargang die je zoekt onder ‘Extra’s’.

Nummer 10: december

In ons decembernummer onder meer een interview met orgeladviseur Rogér van Dijk, een verslag van het orgelconcours van de Stichting Groningen Orgelland, groot onderhoud aan het ‘Hintsorgel’ van Midwolda, het orgel in Italiaanse stijl voor het Castello Consort, de aanstaande restauratie van het Faber & Dienes-orgel in Veendam, een aflevering van ‘Oud papier’ en een componistenportret van Louis Vierne, die 150 jaar geleden werd geboren. Als muziekbijlage enkele variaties over een Sint-Nicolaasliedje.

Download van de maand
Klavar december 2020

Geluid van de maand
Triptyque Op. 58 (1. Matines, 2. Communion, 3. Stèle pour un enfant défunt)—Louis Vierne


Insert Video


Nummer 9: november

In dit novembernummer onder meer een interview met de Brabantse organist Ad van Sleuwen, een bijdrage over de belangenbehartiging van de organist, de reconstructie van het Voit-orgel in de Franz Liszt Muziekacademie in Boedapest, een ‘In memoriam Joop Brons’, besprekingen van nieuwe muziekuitgaven en een muziekbijlage van Lourens Stuifbergen (‘Nun komm’ der Heiden Heiland’, in barokstijl).

Download van de maand
Belangenbehartiging kerkorganist

Geluid van de maand
Dick Sanderman—Vertrouwen


Nummer 8: oktober

In ons extra dikke oktobernummer een interview met registrant Jan Flikweert, een ‘In memoriam Adriaan van Rossem’, een reportage over het Maarschalkerweerd-orgel in de Augustijnenkerk in Dordrecht, twee orgelrestauraties in Friesland, een artikel van Jaap Jan Steensma over het kleine Leichel-orgel in de Protestantse Kerk van Tienhoven en het tweede deel van Lourens Stuifbergens componistenschets over Maurice Duruflé. Daarnaast de traditionele column ‘Trouwens’, een muziekbijlage van Arend J. Kettelarij over Psalm 102 en meer.

Download van de maand
De orgelmakers Leichel IV (2008)

Geluid van de maand
Sander van den Houten—Improvisatie ‘Was Gott tut das ist wohlgetan’—Lutherse kerk Den Haag


Nummer 7: september

Zes pagina’s ‘Uit de orgelwereld’ met o.m. de verdwijning van een studieorgel uit Eindhoven. Een interview met organist Wietse Meinardi, een ‘In memoriam’ over de Engelse organiste Jane Parker-Smith, een reportage over een nieuw Steendam-orgel in Noorwegen, het eerste deel van een componistenschets over Maurice Duruflé, en in de nieuwe rubriek ‘Lezersvragen’ gaat Jaap Jan Steensma in op vragen over orgelbouw, orgeladvies en ontwikkelingen rondom orgelprojecten.

Download van de maand
Interview met Ad van Sleuwen

Geluid van de maand
First Sonata in G, Op. 40: Toccata


Nummer 6: juli/augustus

In ons extra dikke juli/augustus-nummer o.m. interviews met Wouter van Belle, organist van de St.-Catharinakathedraal in Utrecht, en met Rudi van Straten die afscheid neemt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De restauratie van het Bätz-orgel in de Nieuwe Kerk van Delft wordt belicht en het boek ‘De aristocraat onder onze historische orgels’ wordt besproken. Verder muziek- en cd-besprekingen en alweer 5 pagina’s concertagenda.

Download van de maand
Opiniestuk NotaBene

Geluid van de maand
Wouter van Belle speelt Processional van William Mathias


Nummer 5: juni

In ons juninummer o.m. een interview met Cor Ardesch, stadsorganist van Dordrecht, een ‘In memoriam Louis van Dijk’, de eerste aflevering van onze nieuwe rubriek ‘Oren op steeltjes’, de ingebruikneming van het Duyschot-/Flentrop-orgel in de Westerkerk te Amsterdam, twee boekbesprekingen en cd-recensies. De muziekbijlage is van Jamie de Goei.

Download van de maand
Krantenverslag van een concert door Feike Asma en Louis van Dijk op het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk in Alphen aan den Rijn, 20 mei 1972 (uit archief Herman van Vliet)

Geluid van de maand
Pseaume parlant de bonté et droiture van Daan Manneke. Gerben Budding speelt de aan hem opgedragen bewerking over Psalm 101 van Daan Manneke, die als muziekbijlage in het aprilnummer werd opgenomen, op het Moreau-orgel van de Grote of Sint-Janskerk in Gouda.


Nummer 4: mei

In ons meinummer o.m. een interview met de 80-jarige componist Daan Manneke, een reportage over het in 2016 gerestaureerde Bätz-orgel in de Amersfoortse Zwaan, een nieuwe aflevering van ‘Oud papier’ en de nieuwste compositie van Daan Manneke als muziekbijlage. Orgelevenementen en concerten komen vanwege ‘corona’ te vervallen maar we blikken wel vooruit op de uitgestelde voorjaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie.

Download van de maand
Interview met Cornelis van Zwol

Geluid van de maand
Meditatief intermezzo van Adriaan C. Schuurman. Jan J. van den Berg speelt “Meditatief intermezzo” van Adriaan C. Schuurman op het orgel van de Grote Kerk in Gorinchem (foto: Erik Versluis / D.E. Versluis Classical Music Productions).


Nummer 3: april

In dit aprilnummer ondermeer een interview met orgelmaker Jan Koelewijn, ‘Op de orgelbank’ met Jean-Pierre Steijvers, een technisch hoogstandje in Gouda, het Van Oeckelen-orgel van Garsthuizen naar Oldenzijl, in memoriam Jan J. van den Berg, een muziekbijlage van Jeroen de Haan en cd-recensies.

Download van de maand
Interview met Hans Reil en Jan Koelewijn (2012)

Geluid van de maand
Fantasie over “Geest des Heren, kom van boven” (Adriaan C. Schuurman). Jan J. van den Berg speelt Fantasie over “Geest des Heren, kom van boven” van Adriaan C. Schuurman op het orgel van de Grote Kerk in Gorinchem (foto: Erik Versluis / D.E. Versluis Classical Music Productions)


Nummer 2: maart

In dit maartnummer ondermeer een interview met organist Evan Bogerd, de ingebruikneming van het Pierre Palla Concertorgel in Hilversum, een uitgebreide reportage over het Bätz-orgel in de Petruskerk te Woerden, een muziekbijlage in barokstijl van Lourens Stuifbergen, een bespreking van ‘Orgelbouw van 1945 in Friesland’, cd-recensies en de Concertagenda.

Download van de maand
Componistenschets Saint-Saëns

Geluid van de maand
Sonata on the 94th Psalm


Nummer 1: januari/februari

In ons gecombineerde januari-/februarinummer interviews met de organisten Kees van Eersel en Evert van de Veen, orgelbeschrijvingen van het Zwier van Dijk-orgel in Genemuiden en het gerestaureerde orgel van Loppersum, ‘Oud papier’, column ‘Trouwens’, In memoriams (Wim Magré, Stephen Cleobury), muziekbijlagen van Kees van Eersel en meer.

Geluid van de maand 
Fantasie on Old Dutch Songs

Insert Styled Box