De Orgelvriend extra’s [jrg. 65, 2023]

Bij iedere editie van De Orgelvriend selecteert de redactie extra’s: downloads, audio- en videoclips. Je vindt ze voor jaargang 65 (2023) hieronder. Ben je op zoek naar een andere jaargang? Ga dan naar de hoofdpagina van De Orgelvriend, en klik op de jaargang die je zoekt onder ‘Extra’s’.

Nummer 1: januari

Op 27 november 2022 overleed Gerwin Hoekstra op slechts 30-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige ziekte. In het eerste nummer van 2023 vindt u een in memoriam, geschreven door een aantal van zijn vrienden.

Bekijk het voorproefje van dit nummer.

Muziek van de maand
In dit filmpje hoort en ziet u Gerwin op het orgel van de Jacobijnerkerk te Leeuwarden, waarvan hij maar zo kort de vaste bespeler is geweest.

Nummer 3: April

Het aprilnummer bevat een uitgebreide bespreking van het Smits-orgel in de Goirkese Kerk te Tilburg. 

Bekijk het voorproefje van dit nummer.

Muziek van de maand
In dit filmpje hoor je Willem van Twillert die de beroemde Fanfare van Jaak-Nicolaas Lemmens speelt.

Nummer 4: Mei

Het meinummer bevat onder meer een bespreking van het orgel in de Badkapel te Scheveningen en een portret van organist Marijn de Jong.

Bekijk het voorproefje van dit nummer.

Muziek van de maand
In 2020 schreef componist Roel van Oosten het werk Towards Victory voor carillon. Hij deed dit in opdracht van de gemeente Den Haag t.g.v. de herdenking van 75 jaar bevrijding. Een jaar later bewerkte de componist het stuk voor orgel. U hoort en ziet hier een uitvoering door organist Gijsbert Kok op het Reichner-orgel van de Abdijkerk te Den Haag-Loosduinen.

Op 4 april 2023 overleed de Haarlemse organist Teke Bijlsma. Hij verwierf in de orgelwereld veel bekendheid door zijn improvisaties. Hier improviseert hij over de Engelse hymne 'Thy hand, o God, has guided' op het Knol-orgel van de Grote Kerk te Hasselt.

Nummer 5: Juni

In het juninummer bespreekt Dick Sanderman het vijfde deel van de serie Organ goes Opera. Het brein achter deze serie is de Duitse organist en componist Hans-Uwe Hielscher. 

Bekijk het voorproefje van dit nummer.

Muziek van de maand
In deze filmpjes hoort u twee bewerkingen die in de bundel te vinden zijn, gespeeld door Hans-Uwe Hielscher. 

Nummer 8: Oktober

Het oktobernummer bevat een interview met Dick Sanderman en Christaan Winter, een artikel over Jacob Hooft, organist te Zaandam en herinneringen aan Albert de Klerk. 

Bij het voorproefje van dit nummer.

  • Download de klavarversie van de muziekbijlage hier.


Muziek van de maand
In dit nummer wordt uitgebreid aandacht besteed aan het overlijden van organist, componist en docent Arie J. Keijzer. Drie van zijn oud-leerlingen verzorgen een in memoriam: Jan van Gijn, Paul Kieviet en Johan den Hoedt.

In deze opname speelt Johan den Hoedt een bewerking over Psalm 27 van zijn oud-leermeester op het Maarschalkerweerd-orgel in de Augustijnenkerk te Dordrecht. Van 1976 tot 1997 was Arie J. Keijzer de vaste bespeler van dit instrument.

Nummer 9: November

In het novembernummer treft u o.a. herinneringen aan Albert de Klerk door acht van zijn oud-leerlingen, een interview met Christiaan Winter over Willem Vogel en een artikel over Jacob Hooft.

Bekijk het voorproefje van dit nummer. 

Muziek van de maand
25 jaar geleden overleed Albert de Klerk. Zijn laatste conservatoriumleerling was Gonny van der Maten. Hier speelt zij van haar oud-leermeester het werk Preludium & Fuga uit 1940, op het orgel waarvan De Klerk ruim 60 jaar de vaste bespeler was.


Insert Video
Insert Video