Psychische problemen in de familie

Psychische problemen in de familie van Hanneke Schaap-Jonker en Ewoud de Jong is een praktische gids voor naasten van psychisch zieken. Mede door ervaringsverhalen biedt dit boek veel herkenning en erkenning voor familieleden en vrienden, die vaak worstelen met schuld, stigma, moedeloosheid, geloofsvragen en rouw. Wanneer zij gesteund worden, kunnen ze beter tot steun zijn voor mensen met psychologische problematiek. Daarvoor zijn ook praktische handreikingen voor contact en zelfzorg opgenomen, die ook heel bruikbaar zijn in het pastoraat.

Eerder verscheen onder redactie van Hanneke Schaap-Jonker Handboek pastoraat bij psychische problemen.

Een praktisch, informatief en pastoraal boek met handvatten voor de omgang met psychisch zieken in je omgeving.

Lees enkele verhalen:


  • Maria

  • Hans

  • Linda

'Eenzaamheid is het sleutelwoord van mijn jeugd'

Ik groeide op in een gezin met zeven kinderen. Eenzaamheid is denk ik het sleutelwoord van mijn jeugd. Mijn ouders vochten ieder tegen hun eigen demonen en hadden daar hun handen vol aan. Mijn beide ouders hadden psychische aandoeningen. Mijn moeder was verslaafd aan alcohol, mijn vader leed aan angst- en stemmingsstoornissen. Aan de buitenkant waren wij een keurig ‘niets-aan-de-hand-gezin’. Iedere ochtend kwamen we netjes aangekleed en met boterhammen in onze buik op school, iedere zondag zaten we keurig in de kerk. Maar de binnenkant van ons gezin was onveilig. Door de psychische problematiek van mijn ouders waren ze niet beschikbaar voor mij en mijn behoeften en het voelde alsof ik geen vaste grond onder mijn voeten had. Al heel jong ontwikkelde ik scherp afgestelde antennes en deed ik mijn best om in te spelen op de behoeften van mijn ouders. Mijn ouders zagen míj niet, ik zag hén.

Over Hanneke Schaap:


In het Handboek pastoraat bij psychische problemen geven Hanneke Schaap-Jonker en andere deskundigen informatie over de meest voorkomende psychische stoornissen. Wat houdt de stoornis in, hoe hangt de stoornis samen met geloof en geloofsbeleving, hoe werkt de stoornis door in het pastorale contact en hoe ga je daar als ambtsdrager mee om? Door de laagdrempelige opzet is dit handboek een praktische en toegankelijke gids voor iedereen die mensen met een psychische aandoening bijstaan in het pastoraat.

Ook voor naasten met een psychische aandoening verscheen er een boek onder redactie van Hanneke Schaap-Jonker: Psychische problemen in de familie. Door de vele ervaringsverhalen biedt dit boek veel herkenning en erkenning voor familieleden en vrienden, die vaak worstelen met schuld, stigma, moedeloosheid, geloofsvragen en rouw. Wanneer zij gesteund worden, kunnen ze beter tot steun zijn voor mensen met psychologische problematiek. Ook dit boek is heel toegankelijk geschreven en is voor ambtsdragers een uitstekende aanvulling op het Handboek pastoraat bij psychische problemen.

In de media: