Uitdaging
Text

13. Wet van de slavernij

Les 13

Laat ik een voorbeeld doorgeven dat ik ergens hoorde of las. Stel je een man voor die op zakenreis is en in een hotel verblijft. ’s Avonds stuurt hij zijn vrouw een email, waarin staat: ‘Vanavond heb ik een fantastische vrouw ontmoet; ik was zelfs in de verleiding haar mee uit te nemen, maar gelukkig dacht ik op tijd aan het Zevende Gebod [‘U zult geen overspel plegen’], dus ik heb het niet gedaan’. Stel je nu ook een andere man voor die op zakenreis is en in een hotel verblijft. ’s Avonds stuurt hij zijn vrouw een email, waarin staat: ‘Vanavond heb ik een fantastische vrouw ontmoet; als ik jou niet had, zou ik zelfs in verleiding hebben kunnen komen om haar mee uit te nemen, maar dit zou ondenkbaar zijn: ik houd zoveel van je, en jij staat zo ver boven haar’.

Wie van de twee echtgenotes zou na het ontvangen van de email het gelukkigst zijn geweest? De eerste man was onder een ‘wet van de slavernij’; hij gehoorzaamde uiteindelijk wel, maar je voelt aan dat hij dat niet erg fi jn vond. De wet was in strijd met de werkelijke wensen van zijn hart. De tweede man was onder een ‘wet van de vrijheid’: hij wilde niet eens nadenken over de mogelijkheid van het overtreden van het Zevende Gebod doordat hij zoveel van zijn vrouw hield. De wet was in volmaakte overeenstemming met de verlangens van zijn hart. In de eerste man zegevierde zijn betere ‘ik’, maar de aandrift van zijn ‘vlees’ was sterk. In de tweede man werd de aandrift van het ‘vlees’ volledig onderdrukt door de kracht van de Heilige Geest.

Samengevat: de natuurlijke mens geeft gemakkelijk toe aan de zonde (in dit geval: overspel), zelfs zonder zich daarover (of over zijn vrouw) erg druk te maken. De vleselijke mens kan ook aan de zonde toegeven, maar hij zou zich ook kunnen bedwingen – zij het met moeite. De geestelijke mens geeft niet aan de zonde toe, en overweegt dat zelfs niet eens. Hij heeft iets beters.

Probeer je eens in te denken welke geboden van de Heer nog steeds een ‘wet van de slavernij’ voor jou zijn. Wat zou je kunnen doen om dat te veranderen?

Leave a comment

Comment as a guest:

Name * E-Mail *
Website
Pen