Kennisbank Pastoraat en Dementie

Er zijn ongeveer 300.000 ouderen in Nederland met dementie. Hierdoor hebben we bijna allemaal wel eens te maken met dementie. Je weet over het algemeen wel iets over dementie, maar het blijft toch een lastig onderwerp. Hoe ga je om met dementie? Hoe zoek je contact? En hoe ga je om met dementie en het geloof? Hoe geef je als kerk invulling aan de pastorale zorg aan mensen met dementie? Met deze kennisbank hopen we je enkele handvatten te geven. Voor uitgebreidere tips en verhalen zijn er verschillende boeken beschikbaar voor zowel volwassenen als kinderen. 

Kennisbank over dementie

Dementie en geloof

Vele vragen in het begin van dementie zijn waarom vragen. Waarom ik? Waarom gebeurt dit? Waarom laat God dit toe? Angst speelt een grote rol in dementie. Angst om te vergeten, de angst als je niks en niemand meer herkent. Een van deze angsten tijdens dementie is om God te vergeten. Bang om jezelf te verliezen, en om te vergeten wie je bent en waar je in gelooft. Ook wordt het bidden zelf lastiger, omdat je moet weten tot wie je bidt en wat je wilt vragen. Toch blijft geloof erg belangrijk voor deze mensen. Liederen en psalmen zijn vol herinneringen en emoties die personen met dementie kunnen helpen. Zij zijn misschien de teksten vergeten, maar het gevoel dat een lied geeft, blijft bewaard. Geloof is een relatie tussen ons en God. Terwijl de teksten en rituelen vergeten worden, blijft deze band tussen God en de dementerende bestaan. 

Tips van Annemarie Roding-Schilt

Mensen met dementie kunnen sneller in paniek raken of onrustig worden. Goede pastorale zorg is dus belangrijk om de kerkgang met iemand met dementie zo prettig mogelijk te laten verlopen. Annemarie Roding-Schilt geeft enkele tips voor een prettige kerkdienst:

  • Zorg voor een vaste plek in de kerk voor de persoon met dementie
  • Speel wat rustige muziek voor de kerkdienst, zodat de persoon met dementie rustig wordt
  • Blijf ook oudere liederen gebruiken in de kerkdienst die de persoon met dementie kan mee zingen


Hoe maak je contact? Annemarie Roding-Schilt geeft enkele tips:

  • Stel jezelf voor, ook als je de persoon al kent, en vertel wat je komt doen. Spreek langzaam en duidelijk
  • Blijf kalm en neem de tijd
  • Houd rekening met de vaste structuren van de persoon

Nieuw: Pastoraat en dementie

In ‘Pastoraat en dementie’ geeft Annemarie Roding-Schilt handvatten aan vrijwilligers en professionals in de kerk. Wat moet je doen als leden van je geloofsgemeenschap dement worden? Kunnen ze naar kerkdiensten blijven komen? En hoe geef je het pastorale bezoek het beste vorm en inhoud? Dit boek helpt met praktische tips en voorbeelden bij de zoektocht naar antwoorden. Annemarie Roding-Schilt laat zien dat dementerende gemeenteleden van grote betekenis kunnen zijn voor de kerk. Het boek is bestemd voor iedereen die zich bezighoudt met pastorale zorg en voor mantelzorgers. Het is ook geschikt als ondersteuning bij een training of workshop.

Annemarie Roding-Schilt

Annemarie Roding-Schilt is een predikant en geestelijk verzorger. In Pastoraat en dementie schrijft Annemarie Roding-Schilt over hoe omgaat met dementie binnen je geloofsgemeenschap. Binnenkort is Annemarie Roding-Schilt te gast in de Theologie Podcast!

Interview met Annemarie Roding

Meer boeken en artikelen over dementie

Artikelen

Boeken over dementie

(Prentenboek voor kinderen)