De nieuwste theologie

Hieronder vindt u een overzicht van de nieuwste theologie. De mooiste theologische boeken van KokBoekencentrum, uitgegeven in 2022. Wij hebben vijf theologie boeken voor u uitgezocht.

Stanley Hauerwas is een begrip in de theologie. Soms wordt zijn werk geroemd om zijn radicaliteit, tegendraadsheid en profetisch vermogen, dan weer bekritiseerd als tribalistisch, onrealistisch en te weinig samenhangend. Maar is dat het hele verhaal? In dit boek nemen Ariaan Baan en Jan Martijn Abrahamse de lezer mee in het leven en denken van Hauerwas, niet alleen om een vollediger beeld te geven van zijn theologische oeuvre, maar ook om te laten zien wat ‘Stanley’ drijft als theoloog en als mens.

Geloven in seizoenen belicht de seizoenen in het geloofsleven en in de kerk. Herfst en winter, lente en zomer: ieder hebben ze hun eigen sfeer. Na de stormachtige herfst en de koude winter komt altijd weer de vrolijke lente en de rustige, vreugdevolle zomer. Veel hiervan is herkenbaar in het geloofsleven: de herfstige verlieservaring, maar ook de opbloeiende voorjaarsvreugde. Ook in het kerkelijk leven zijn er tijden van terugloop en overleven, maar ook van nieuwe bloei. Het is een invalshoek die veel creativiteit losmaakt en nieuwe inzichten biedt. Een boek dat je kan verrassen, persoonlijk of als groep. Dankzij de toegevoegde gespreksvragen is dit boek ook geschikt voor gesprekskringen.

Voor haar tragische dood in 2019 werkte Rachel Held Evans aan een boek over geloven met hart en ziel. Auteur en goede vriend Jeff Chu heeft het materiaal samengevoegd met andere niet eerder gepubliceerde artikelen tot een rijke collectie essays. In Hart, hoofd, ziel laat Rachel Held Evans een bezield en theologisch licht schijnen over de vragen die vandaag de dag leven onder veel christenen, of het nu gaat om kerkgangers, twijfelaars of zoekers. Een boek voor iedereen die de kwetsbaarheid van geloven wil omarmen.

'Lezers zullen een uiterst menselijke stem vinden in deze bladzijden: humoristisch, oneerbieding, nieuwsgierig, wijs, vergevingsgezind en niet-oordelend.' - The Washington Post

In zijn nieuwe boek Hoe mijn God veranderde vertelt theoloog Martien Brinkman hoe zijn godsbeeld in vijftig jaar veranderde. Hij schreef daarmee zijn spirituele biografie. Tegelijk is het een kleine theologiegeschiedenis vol ontmoeting, debat en reflectie. De auteur stelt daarbij intrigerende vragen: Waarop is godsgeloof gebaseerd? Welk mensbeeld is daarvoor nodig? Waarom is Jezus niet zomaar een mens of een op aarde rondwandelende God? En hoe kleurt onze cultuur (film, literatuur, beeldende kunst) ons verstaan van de Bijbel en andersom? Een spannend boek voor ieder die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van godsgeloof.

Om ons heen lijken mensen van alles zeker te weten. Voor elk van onze onzekerheden wordt er wel een oplossing aangedragen. Het heeft iets aantrekkelijks. Maar doen zulke oplossingen wat ze beloven?

In Onzeker Weten dagen de auteurs je uit om onzekerheid als uitgangspunt te nemen. Onder de vlag van Radicale Theologie laten ze een rijke mix van postmoderne filosofen, kunstenaars en activisten aan het woord. Ze keren traditionele zekerheden binnenstebuiten en ontdekken juist in het christendom ruimte voor een bevrijdend niet-zeker-weten.

Dan blijkt dat onzeker weten een bron is van creativiteit, authenticiteit en verbinding. Verbinding met jezelf, met anderen en met de eeuwenoude christelijke traditie.