Nieuw: oorlogsroman Hana

Vandaag is het nieuwste boek van Alena Mornštajnová verschenen. 'Hana' is een oorlogsroman over de negenjarige Mira en haar excentrieke tante Hana en speelt zich af in Tsjechië. Het is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

oorlogsroman hana

Hana - Alena Mornštajnová

'Hana' van Alena Mornštajnová is een aangrijpende oorlogsroman over een Tsjechisch meisje en haar tante. De negenjarige Mira maakt in 1954 een grote fout waardoor ze als wees achterblijft tijdens een epidemie in Mezirící, Tsjecho-Slowakije. Haar excentrieke tante Hana is de enige familie die ze nog heeft, maar die vermijdt toenadering en zwijgt altijd. Ze kleedt zich altijd in het zwart en verlaat haar huis nooit. Mira begrijpt niets van haar, maar heeft geen andere keus dan bij haar in te trekken.

Hana lijdt onder de ondoordachte keuze die ze in 1943 maakte als verliefd tienermeisje. Deze keuze had voor haar familie verstrekkende gevolgen en nog steeds draagt ze schuldgevoel met zich mee.

Mira weet niets van de familiegeschiedenis, maar begint stapje voor stapje te begrijpen waarom Hana niet in staat is zichzelf en de wereld om haar heen te kunnen vertrouwen, en wat de tatoeage op haar arm betekent.

Voor lezers van 'Als je het licht niet kunt zien' van Anthony Doerr en 'Haar naam was Sarah' van Tatiana de Rosnay.

Meer oorlogsromans zoals Hana

de bibliotheek van saint-malo

‘De bibliotheek van Saint-Malo’ speelt zich af in het Franse kustplaatsje Saint-Malo tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wanneer de nazi’s het stadje bezetten vernietigen zij alles wat onwenselijk wordt geacht, waaronder een heleboel boeken. Jocelyn Ferrec, een dappere bibliothecaresse, gebruikt haar positie om haar dorpsgenoten moed en hoop te geven en tegelijkertijd zo veel mogelijk boeken te redden van de brandstapel. Haar man Antoine zit ondertussen gevangen in een Duits kamp. Terwijl Jocelyn wanhopig wacht op een bericht van hem, schrijft ze brieven naar de beroemde auteur Emile Zola, in de hoop dat haar verhaal ooit een groot publiek zal bereiken.




het kersenspoor

In ‘Het kersenspoor’ van Sarah Steele redt een dappere schooljuf tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van talloze Joodse kinderen. De kersenboomgaard waar zij woont vormt het middelpunt van wat de ‘kersenroute’ genoemd wordt. Via deze route worden de kinderen naar het niet-bezette deel van Frankrijk gesmokkeld. Maar de missie wordt steeds gevaarlijker…

Ruim zeventig jaar later vindt een jonge vrouw een brief van haar overleden grootmoeder, waarna ze op onderzoek uit gaat. Hoe is het afgelopen met de dappere vrouw die zo veel kinderen wist te redden, maar die uiteindelijk zelf ook moest vluchten?





de nacht die mijn leven voorgoed veranderde

De nacht die mijn leven voorgoed veranderde is een aangrijpende novelle die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog en de periode erna. Hoofdpersoon is Kasriël, een Joodse opa die het verschrikkelijke geheim dat hij al zijn hele leven met zich meedraagt, eindelijk onthult aan zijn kleindochter Mirjam. Zijn verhaal begint in Polen, waar hij als kleine jongen met zijn familie wordt opgepakt. De rest van zijn kindertijd brengt hij door in getto’s en concentratiekampen. Het lukt hem om te overleven en voor zijn broertje te zorgen, maar daarvoor betaalt hij een hoge prijs. Na de oorlog vertrekt hij naar Amerika, waar hij zijn verhaal begraaft en al het contact met zijn verleden verbreekt. Teruggekomen in Europa praat hij voor het eerst in zijn leven over het afschuwelijke geheim dat hem al jaren heeft verteerd.

Een verhaal over oorlogstrauma’s en het leven dat daarop volgt. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.