Heilige stilte - dodenherdenking
Religie speelde vanaf de eerste begrafenissen in 1940 een belangrijke rol in de nationale en lokale herdenkingen van slachtoffers van de lange Tweede Wereldoorlog (1940-1949).
Tot op de dag van vandaag dragen geestelijken, religieuze taal en symboliek bij aan de vormgeving van de herdenkingsrituelen. Deze bundel onderzoekt de rol van publieke religie in de Nederlandse herdenkingscultuur door de jaren heen. Het neemt de lezer mee naar grondige historische casestudies die nieuwe, verrassend actuele inzichten in de dynamiek van religie in de Nederlandse samenleving geven.
Over Bart Wallet
Wallet studeerde Geschiedenis en Hebreeuwse, Aramese en Joodse Studies aan de UvA. In 2012 promoveerde hij aan de UvA op een proefschrift over vroegmoderne Jiddische historiografie in de noordelijke Nederlanden. Na zijn promotie was hij tot 2019 als universitair docent Hedendaagse Joodse studies verbonden aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven, na eerder aan de KU Leuven geschiedenis van het Jodendom gedoceerd te hebben. In 2015 was hij Dorset visiting fellow aan het Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies. Sinds 2016 is Wallet als docent Midden-Oostenstudies, Hebreeuws en Joodse studies werkzaam aan de UvA. Hij combineert deze functie sinds 2018 met die van universitair docent Politieke geschiedenis aan de VU en directeur van het HDC Centre for Religious History. Hij is tevens docent Joodse geschiedenis aan het Levisson Instituut en het Joods Educatief Centrum 'Crescas'.
Interview met Bart Wallet in het Reformatorisch Dagblad (RD)
De verhouding tussen christenen en Joden was de eeuwen door moeizaam. Met zijn boek ”Christendom en antisemitisme” en de gelijknamige expositie in Museum Sjoel Elburg legt dr. Bart Wallet de oorzaak bloot. „Er is een onuitroeibare neiging om de oordeelsteksten op het Joodse volk toe te passen en de beloften op de christelijke kerk.”
Heilige stilte: Publieke religie en de Nederlandse dodenherdenkingen
Direct leverbaar €14,99