Stage redactie KokBoekencentrum

Locatie: Utrecht
Start: vanaf januari/februari 2024
Duur: minimaal 4 maanden
Niveau en richting: WO (talen/geesteswetenschappen), master
Stagevergoeding (bruto p.m.): € 400,- (36 uur per week)


Heb je altijd al een kijkje willen nemen achter de schermen van een uitgeverij? Dan is dit je kans! Voor uitgeverij KokBoekencentrum zoeken wij een redactiestagiair. Ons fonds is divers: we geven verschillende soorten fictie, non-fictie, kinderboeken en tijdschriften uit. Onze uitgeverij maakt deel uit van VBK Media, gevestigd in Utrecht op het Herculesplein 96.

Tijdens je stage krijg je de kans om mee te draaien als volwaardig lid van ons team. Je leert hoe een boek tot stand komt en hoe jij dit proces als redacteur kunt begeleiden. Natuurlijk krijg je hierbij zelf ook alle nodige begeleiding. Na deze stage heb je alle benodigde kennis om als bureauredacteur aan de slag te gaan bij een uitgeverij.


‘Deze stage op de redactie is een unieke kans om van dichtbij mee te maken hoe het eraan toe gaat op de uitgeverij. Als volwaardig lid van het redactieteam krijg je van alles te doen, van het meedenken over de inhoud van een boek tot het detailwerk tijdens de correcties. Je wordt echt gewaardeerd en je krijgt verantwoordelijkheid over (delen van) projecten.’ – Elijne de Vree, stagiair in 2023


Taakomschrijving

Als stagiair draai je mee als onderdeel van de bureauredactie. Dit betekent dat je leert om het hele uitgeefproces te begeleiden, van manuscript tot boek. Je zorgt dat drukproeven gecorrigeerd worden, dat elk boek een mooi omslag krijgt en dat er een e-book van gemaakt wordt. Je hebt daarvoor veel contact met vertalers, vormgevers en correctoren. Ook krijg je de kans om mee te denken over nieuwe uitgaven en productontwikkeling.


Dagelijkse werkzaamheden

 • Het beoordelen van manuscripten die KokBoekencentrum via de mail of post binnenkrijgt.
 • Het laten maken van zetproeven, deze laten corrigeren door een externe corrector en controleren of de correcties goed worden doorgevoerd.
 • Het coderen en corrigeren van kopij in ons automatische opmaakprogramma.
 • Het laten maken en controleren van e-books.
 • Het bijhouden van gegevens in Publio, ons projectmanagementsysteem.
 • Het schrijven van omslagteksten, aanbiedingsteksten en SEO-teksten.


Voor deze functie zoeken wij iemand met de volgende kwaliteiten

 • Je hebt affiniteit met ons fonds.
 • Organisatorisch kun je heel wat aan, je bent stressbestendig en nauwkeurig.
 • Je bent in staat om prioriteiten te stellen.
 • Je schrijft foutloos Nederlands en hebt gevoel voor de Nederlandse taal.
 • Je bent leergierig, initiatiefrijk en een teamspeler.


Solliciteren

Je sollicitatie kun je versturen naar Eline Stiekema: estiekema@kokboekencentrum.nl. Een proefopdracht kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

www.kokboekencentrum.nl
www.vbku.nl


Insert Testimonial

‘Ik heb erg genoten van mijn tijd bij KokBoekencentrum en het contact met het team! Ik vond dat er een hele fijne open sfeer heerste en ik heb erg veel geleerd.’ – Simone Winkelmolen, stagiair in 2023.